Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci
Muzeul Național Brukenthal, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită joi, 28 martie 2024, la ora 13:00, la vernisajul expoziției „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, care va avea loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21).
Articol editat de cristina.rusu, 26 martie 2024, 15:22
Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, din cadrul secției Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”, este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică.
Imaginile, având ca subiect Mărginimea Sibiului (cu localitățile: Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tilișca – menționate aici în ordine alfabetică), însumează aproximativ 277 de piese și au fost realizate în atelierul fotografic Fischer, atelier situat în centrul orașului, pe actuala stradă Nicolae Bălcescu.
În expoziție sunt prezentate imagini mai puțin cunoscute vizitatorilor, precum vederi generale ale localităților ce constituie zona Mărginimii Sibiului, secvențe de viață cotidiană, interioare ale unor locuințe țărănești, portrete de tineri și bătrâni, femei și bărbați îmbrăcați cu hainele lor cele mai bune, pe care le purtau doar la biserică sau de sărbători, toate trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotograf.
Expoziția este completată cu imagini de arhivă și piese de port din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Imaginile de arhivă au fost realizate în prima jumătate a sec. XX de către muzeografii instituției : R. Vuia, T. Onișor și I. Maloș. Atât imaginile de arhivă, cât și piesele de port provin din zona etnografică Mărginimea Sibiului (localitățile Săliște , Rășinari și Poiana Sibiului).
Expoziția va fi deschisă în perioada 28 martie-30 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.00.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.