Hacking Work: Statul la Stat = salarii mari, școală puțină; Topul riscurilor la nivel global în 2024
Servus, bun găsit la Hacking Work News, eu sunt Ioana Szabo și vin cu veștile care te duc la serviciu, nu la scârbiciu.
Articol editat de cristina.rusu, 27 martie 2024, 06:00
Bugetarii români vor bani mai mulți și lecții mai puține.
Angajații din sectorul public din România aspiră la salarii între 1.500 și 2.000 euro, conform celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP, deși 72% dintre aceștia recunosc că le lipsesc competențele digitale esențiale. Cercetarea evidențiază o discrepanță imensă între așteptările salariale și nivelul de pregătire. Doar 0,1% dintre respondenți manifestă interes pentru cursurile care îi pot ajuta să deprindă sau să-ți îmbunătățească aceste abilități. Aproape 50% dintre respondenți nu au participat la nicio formă de formare profesională, în ciuda obligativității legale de a urma astfel de cursuri pentru avansare și a faptului că acestea le sunt puse la dispoziție în mod gratuit.
Un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind starea economiei în România anului 2024 ne avertizează că tratăm efectul, nu cauza: corupția lovește în România direct la rădăcină: educația e cel mai vulnerabil sector în fața corupției. Asta în timp ce unul din cinci copii români părăsesc sistemul de învățământ pentru a-și susține financiar familia.
Care sunt riscurile la care suntem expuși în acest an, dacă ne-am baza pe cifre și argumente științifice? World Economic Forum a publicat Raportul Global al Riscurilor 2024, care ne spune la ce ar trebui să fim atenți în mod special. Fenomenele meteo extreme reprezintă principala amenințare. Dacă în 2023 s-au înregistrat temperaturi record în multe regiuni ale globului, ca urmare a fenomenului El Niño, experții se așteaptă ca în 2024 să se înregistreze valuri extreme de căldură, secetă și inundații. Un alt risc major este dezinformarea, o problemă care a câștigat teren în urma pandemiei de COVID-19. Multe țări se confruntă cu un teren propice pentru răspândirea dezinformării, ce poate adânci discrepanțele sociale și politice. Raportul, susținut de analiza a aproape 1.500 de experți, subliniază, de asemenea, riscuri importante legate de economie și securitate, inclusiv creșterea costului vieții, vulnerabilități în lanțurile de aprovizionare, posibile recesiuni, atacuri cibernetice, conflicte armate și atacuri asupra infrastructurii critice.
Managerii sar din barcă pentru că se simt singuri – 40% dintre cei nou-numiți în funcție își caută un nou job. Aproximativ jumătate din middle manageri la nivel internațional se confruntă cu o situație care îi copleșește: sunt suprasolicitați, au prea multe responsabilități și primesc prea puțin ghidaj și sprijin pentru a le gestiona.
Pe de-o parte, se confruntă cu și mai mari presiuni din cauza muncii la distanță și hibride – se așteaptă de la ei să facă mai mult decât oricând, iar asta îi face adeseori să-și sacrifice timpul personal. Pe de altă parte, se simt prinși la mijloc între presiunea resimțită din partea conducerii pentru a obține rezultate și așteptările angajaților care își doresc mai mult sprijin și îndrumare – pe care lor nu le mai rămâne timp să o ofere așa cum ar trebui. Potrivit Gartner, unul din cinci manageri nu ar alege acest rol dacă ar avea de ales deoarece nu se simt pregătiți să conducă schimbarea în organizații.
Există însă speranțe de îmbunătățire: 59% dintre lideri intenționează să investească mai mult în programele de dezvoltare a managerilor.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.