Sunt puii vopsiți?
La Tema Zilei la Radio Cluj, colegul nostru Dan Horea a cerut, și el, părerea unui specialist.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 martie 2024, 16:26
Prof. univ. dr. Carmen Socaciu, biochimistă și specialistă în biotehnlologia alimentelor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, a explicat ce sunt compușii care dau alimentelor culoarea galbenă:
Conform normelor europene din lista lungă de aditivi alimentari pe care multă lume îi vede prin acele coduri E, acești pigmenți sunt produși și la nivel industrial li se spune identic natural, deci ei sunt de sinteză, dar au molecule cu aceeași structură ca și variantele naturale, cum este betacarotenul și cum este luteina.
De aceea fermierii din întreaga Europă utilizează mai ales în sezonul rece și mai ales în sistemul industrial, când păsările nu au acces la plante verzi, adaugă în furaj, în concentrații mici, între 8 și 25mg/kg de furaj, acești pigmenți care au rol foarte util.
Deci nu este o problemă, ei sunt adăugați, nu sunt stropiți, atenție aici termenul utilizat vopsit este total inadecvat, pentru că ei au fost adăugați în furaj, deci sunt absorbiți.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.