Cozi de zeci de kilometri la frontierele cu Ungaria!
Traficul este intens în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria, la ieşirea din România, pe arterele destinate autovehiculelor de transport marfă.
Articol editat de Camelia Velțan, 2 aprilie 2024, 16:08
Timpii mari de așteptare vin în urma restricţiilor de circulaţie pentru mijloacele de transport din această categorie, impuse de autorităţile ungare cu ocazia sărbătorilor Pascale Catolice.
Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Bihor, Laura Bondar:
A fost suplimentat personalul planificat la efectuarea formalităților de frontieră, precum și pe arterele de control deschise pentru acest tip de mijloace de transport, în funcție de infrastructura fiecărui punct de trecere a frontierei. A fost luată legătura cu autoritățile maghiare pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului. Recomandăm șoferilor de autocamioane tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la granița cu Ungaria, deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor. Menționăm faptul că traficul pentru autoturisme și mijloacele de transport persoane se desfășoară în condiții normale.
Coloanele de autocamioane se întind pe zeci de kilometri în apropierea punctelor de trecere a frontierei.
Corespondentul RRA Ioan Suciu a fost în Vama Nădlac 2:
Reporter: Timpii de așteptare depășesc de cele mai multe ori șase-șapte ore pentru ieșirea din țară a autocamioanelor. Cele mai aglomerate puncte de control sunt și astăzi Nădlac 1 și Nădlac 2 de pe autostrada A1.
Șofer 1: Merge foarte încet și stăm de aproape un program de 9 ore. Păi, cam des, da, cam mereu, cam… deci la ei, la unguri.
Șofer 2: Bătaie de joc, frate, ce-i aici! De la ora 7:00 am prins coadă 10 kilometri. Merge foarte greu. Acum au avut și ei o sărbătoare, a mers mai greu ca de obicei. N-au chef de muncă.
Reporter: Timpul petrecut în cozi interminabile la frontieră nu numai că generează costuri suplimentare pentru firmele de transport, dar poate afecta și programările stricte și livrările la timp, ceea ce duce la întârzieri în lanț și la pierderi financiare substanțiale pentru întreprinderile implicate în comerțul internațional.
La punctul de trecere a frontierei Petea automarfarele așteaptă în această după-masă aproximativ 7 ore.
Potrivit aplicațiie Poliției de frontieră, Trafic Online, camioanele așteaptă, pentru ieșirea din țară, 3 ore la vama Borș și peste 3 ore la Borș 2.
De asemenea, se recomandă consultarea aplicaţiei Trafic on-line care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.