Dispute pe tema introducerii camerelor video în școli
Sindicaliştii din educaţie nu susţin introducerea camerelor de supraveghere în clase fără acordul profesorilor şi părinţilor.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 2 aprilie 2024, 12:57 / actualizat: 2 aprilie 2024, 14:20
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spun, într-un comunicat, că instalarea camerelor fără consimţământul celor supravegheaţi reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români.
Sindicaliştii mai spun că actele de violenţă trebuie combătute printr-o relaţie bună părinte – profesor – elev, prin creşterea numărului de psihologi şcolari şi de paznici, prin dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de bullying şi un regulament mult mai strict.
Pe de altă parte, Federația Națională a Părinților susține instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar.
Școala trebuie să rămână un spațiu destinat învățării, un mediu sigur pentru toți participanții la actul educațional, elevi și profesori deopotrivă, susține Federația Națională a Părinților.
Accesul la imaginile filmate trebuie permis doar autorităților abilitate, „în vederea cercetării sesizărilor privind producerea unor acte de violență sau distrugeri de bunuri”. Cine va încălca dispoziția privind accesarea înregistrărilor ar trebui sancționat drastic, sunt de părere cei de la Federatia Națională a Părinților.
Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros, descurajând incidentele negative şi oferind probe audio-video pentru investigarea lor, afirmă și reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor.
Consiliul Național al Elevilor susţine că elevii, profesorii şi părinţii trebuie să fie informaţi ‘clar’ cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor şi procedurile de acces, aspecte care ‘trebuie să fie reglementate corespunzător’.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat recent că urmează să se modifice cadrul legislativ astfel încât şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere video-audio pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.