România, la 20 de ani de la integrarea în NATO
În 2 aprilie 2004, drapelul României a fost ridicat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, marcând aderarea oficială la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.
Articol editat de Andreea Leonid, 2 aprilie 2024, 10:57 / actualizat: 2 aprilie 2024, 13:26
Alianţa, care va împlini în curând 75 de ani de la înfiinţare, a fost creată pentru a contracara ameninţarea sovietică, iar acum pe cea a Rusiei invadatoare în Ucraina.
La 20 de ani după aderare, poziția țării noastre ca importantă geostrategică, dar și ca poziționare la masa aliaților este mai importantă decât oricând. Semnalul a fost dat încă din 2008, prin summit-ul NATO de la București, cel în care Ucrainei i s-a promis deschiderea Alianței către integrare. La masa puterilor lumii de la București era invitat inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
De asemenea, la 20 de ani de la integrarea în NATO, România este bază militară a Alianței, cu scutul strategic antirachetă de la Deveselu, Aeroportul Kogălniceanu și centrele de antrenament din Transilvania. Iar odată cu războiul din Ucraina, țara noastră a căpătat recunoaștere strategică în jocul geopolitic, demonstrând că zona Mării Negre nu trebuie uitată de puterile lumii, așa cum am avertizat constant, alături de aliați precum Polonia, Cehia sau statele baltice.
Față de acum 20 de ani, România este furnizor de securitate, furnizor de ajutor pentru Ucraina, centru de antrenament pentru viitorii piloți F16 de la Kiev și actor principal în încercarea de a demina Marea Neagră. Iar pe teritoriul țării noastre există prezență militară internațională a NATO, semn al respectării principiului toți pentru unul și unul pentru toți, un principiu prin care Alianța vrea să ofere garanții de securitate pentru păstrarea păcii și nu pentru escaladarea conflictelor.
Bogdan Isopescu (Radio România)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.