Arta care vindecă, arta care alină suferința
Arta care vindecă, arta care alină suferința. Cam așa se poate caracteriza arta tânărului Florin Rad, care este agent șef în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 3 aprilie 2024, 12:59
Florin a devenit cunoscut pentru creațiile sale realizate printr-o manieră aparte. Majoritatea lucrărilor sale au proprietăți cu adevărat curative. Acestea se regăsesc în cadrul instituțiilor medicale, oferind un real ajutor celor aflați în suferință, contribuind la procesul de vindecare.
Invitat din nou la Radio Sighet, Florin Rad ne-a împărtășit din proiectele sale de viitor.
Ca și perspectivă îmi doresc să continui acest cadru artistic. Am niște proiecte pentru viitor. Doresc să inițiez un proiect nou, aș spune, despre care încă n-am auzit, dar eu l-am format cât de cât în mintea mea. Este un proiect care implică tinerii adulți, copiii și aș vrea prin acest proiect să le dau posibilitatea ca ei să-și creeze propriile lucrări sau cadouri pentru cei dragi. E mai mult o discuție liberă în care nimeni nu va fi fi nevoit să vină oarecum pregătit sau să aive acest talent. Sub îndrumarea și ajutorul meu cred că putem să facem niște lucruri împreună pe care ei să le împărtășească și cu alții sau să le ofere celor dragi.
În derulare am un proiect cu grădinița de la Ieud. Cu ajutorul și cu sprijinul autorităților locale încercăm să pre decorăm spații destinate copiilor. În acest sens observ o mai multă implicare și mă bucur că văd de-a lungul anilor că încet-încet lumea se apleacă spre acest gen artistic și că e din ce în ce mai doritoare să cunoască și să observe acest proces.
Reporter – Așa cum spuneam la început, ați realizat lucrări și în cadrul instituțiilor de sănătate, mai ales în cadrul instituțiilor care se ocupă cu copiii și cu dizabilități. Mai intenționați să realizați asemenea lucrări?
Desigur, însă totuși aș vrea să adaug că sunt singurele lucrări pe care nu mi-aș dori să le vadă copiii și spun asta pentru că pragul acelor locații, cum este și pediatria pe care am am redecorat-o are o însemnătate mai puțină. Dar totuși, dacă dacă ei ajung și trec pragul pediatriei, eu sper ca prin picturile mele să reușesc să le redau zâmbetul, suferința să le fie puțin mai ușoară și cei care ajung acolo să aibă acel soi de bucurie benefic.
Reporter – Ultima dată când ați fost la Radio Sighet, povesteați tot de un alt proiect în care vă doriți să faceți o pictură murală pe anumite zone din municipiul Sighet, în zone care s-ar preta pentru așa ceva.
Sigur că da, am avut și am încă acest proiect, totuși aș vrea să specific că îmi este puțin mai greu să-l duc la realizare, deoarece pictura murală implică pereți, iar pictarea pe acești pereți trebuie să fie în legalitate, iar acei pereți să nu fie supuși unor rigori ale legii. Am identificat niște zone, însă totuși aș vrea ca ele să fie cât mai vizibile. Și atunci, prin acest proiect aș dori să identificăm cât mai multe zone și să le înfrumusețăm, să redăm un aspect mai viu, mai bogat în culoare.
Chiar dacă are doar 5 ani, Antonia, fiica lui Florin, îi calcă pe urme și așa cum se spune în popor, aşchia chiar nu sare departe de trunchi. Micuței Antonia îi place să deseneze și este cea mai mare admiratoare a lucrărilor realizate de tatăl ei.
Liviu Șiman / Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!