Grevă de avertisment în spitalele clujene
La această oră, membrii sindicatelor afiliate Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din peste 300 de spitale din țară intră într-o grevă de avertisment.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 3 aprilie 2024, 12:37
Potrivit federației, majorările salariale propuse de Guvern nu acoperă rata inflaţiei.
Cele mai afectate spitale sunt Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal Clujana, dar și Clinica de Boli Infecțioase.
Așadar, între orele 12:00 și 13:00 ar fi bine să evitați să mergeți la aceste unități sanitare, acolo unde, de altfel, sunt și cei mai mulți membri ai sindicatului Solidaritatea Sanitară.
Principalele revendicări sunt legate de salarii, mai întâi de nivelul salarial, apoi de modul de calcul al primelor și al sporurilor, pentru că dacă salariul este una, calculul sporurilor și al primelor se face raportat la alte salarii, la alte venituri, și anume venituri de prin anii 2022-2023.
Așadar, până și modul de calcul este foarte complicat, pentru că, de exemplu, sporurile salariale se calculează la venitul din anul 2022, iar primele de weekend, de sărbători legale, se calculează la nivelul veniturilor din anul 2023.
Tocmai de aceea, sindicaliștii sunt nemulțumiți și spun că la finele acestui an ei practic vor ieși în pierdere, chiar dacă pe parcursul anului 2024 au existat majorări salariale, acestea nu vor acoperi rata inflației atât din acest an, cât și din anii precedenți și din cauza acestor modalități de calcul. (Mihai Miclăuș, reporter Radio Cluj)
……………………………………………..
Și la Alba Iulia, Sindicatul Asistenţilor Personali ai Persoanelor cu Dizabilităţi din municipiu a organizat un miting în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva grilei de salarizare, despre care afirmă că este „discreţionară şi discriminatorie”. Corespondenta Radio România, Andreea Bogdan, are mai multe detalii:
Asistenții personali din Alba au ieșit în stradă în fața Prefecturii din Alba Iulia, în jurul orei 11:00. Principalele nemulțumiri sunt legate de salarizare, de diferențele dintre asistenții personali și asistenții din centrele pentru persoane cu dizabilități. Iată ce spun:
-: Protestăm pentru că persoana cu dizabilități are o nevoie permanentă de o astfel de îngrijire, ca urmare a efectelor produse de dizabilitatea care o are în urma unui accident, a bolilor cronice, a vătămării corporale, a îmbătrânirii, din naștere.
În primul rând, susținem persoana cu dizabilități. Asistentul personal este un drept al persoanei cu dizabilități. Se încalcă în primul rând dreptul persoanelor cu dizabilități. Salariile sunt foarte mici, costurile sunt foarte mari, cum am spus.
Întreținerea lor, de la nevoile de bază până la terapii, produse asistive sunt foarte scumpe, medicamente, suplimentele naturiste, toate, și acest salariu este foarte mic, plus venitul persoanei cu dizabilități după vârsta de 18 ani, singurul venit este 599, care va fi majorat la nu știu exact, să vă zic 700 și ceva de lei. Din păcate, guvernanții ne știu povestea, dar nu iau nicio măsură, ne ignoră total.
Asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi sunt angajaţi ai direcţiilor de asistenţă socială judeţene sau ai primăriilor, dar chiar şi în aceste condiţii, drepturile lor nu sunt întotdeauna respectate de angajator, mai spun protestatarii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.