Ascultă Radio România Cluj Live

Grevă de avertisment în spitalele clujene

La această oră, membrii sindicatelor afiliate Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din peste 300 de spitale din țară intră într-o grevă de avertisment.

Grevă de avertisment în spitalele clujene
Foto: greva de avertisment la spitalul municipal Clujana/Foto: Radio Cluj

Articol editat de Andrei Cretoiu, 3 aprilie 2024, 12:37

Potrivit federației, majorările salariale propuse de Guvern nu acoperă rata inflaţiei.

Cele mai afectate spitale sunt  Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal Clujana, dar și Clinica de Boli Infecțioase.

Așadar, între orele 12:00 și 13:00 ar fi bine să evitați să mergeți la aceste unități sanitare, acolo unde, de altfel, sunt și cei mai mulți membri ai sindicatului Solidaritatea Sanitară.

Principalele revendicări sunt legate de salarii, mai întâi de nivelul salarial, apoi de modul de calcul al primelor și al sporurilor, pentru că dacă salariul este una, calculul sporurilor și al primelor se face raportat la alte salarii, la alte venituri, și anume venituri de prin anii 2022-2023.

Așadar, până și modul de calcul este foarte complicat, pentru că, de exemplu, sporurile salariale se calculează la venitul din anul 2022, iar primele de weekend, de sărbători legale, se calculează la nivelul veniturilor din anul 2023.

Tocmai de aceea, sindicaliștii sunt nemulțumiți și spun că la finele acestui an ei practic vor ieși în pierdere, chiar dacă pe parcursul anului 2024 au existat majorări salariale, acestea nu vor acoperi rata inflației atât din acest an, cât și din anii precedenți și din cauza acestor modalități de calcul. (Mihai Miclăuș, reporter Radio Cluj)

……………………………………………..

Și la Alba Iulia, Sindicatul Asistenţilor Personali ai Persoanelor cu Dizabilităţi din municipiu a organizat un miting în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva grilei de salarizare, despre care afirmă că este „discreţionară şi discriminatorie”. Corespondenta Radio România, Andreea Bogdan, are mai multe detalii:

Asistenții personali din Alba au ieșit în stradă în fața Prefecturii din Alba Iulia, în jurul orei 11:00. Principalele nemulțumiri sunt legate de salarizare, de diferențele dintre asistenții personali și asistenții din centrele pentru persoane cu dizabilități. Iată ce spun:

-: Protestăm pentru că persoana cu dizabilități are o nevoie permanentă de o astfel de îngrijire, ca urmare a efectelor produse de dizabilitatea care o are în urma unui accident, a bolilor cronice, a vătămării corporale, a îmbătrânirii, din naștere.

În primul rând, susținem persoana cu dizabilități. Asistentul personal este un drept al persoanei cu dizabilități. Se încalcă în primul rând dreptul persoanelor cu dizabilități. Salariile sunt foarte mici, costurile sunt foarte mari, cum am spus.

Întreținerea lor, de la nevoile de bază până la terapii, produse asistive sunt foarte scumpe, medicamente, suplimentele naturiste, toate, și acest salariu este foarte mic, plus venitul persoanei cu dizabilități după vârsta de 18 ani, singurul venit este 599, care va fi majorat la nu știu exact, să vă zic 700 și ceva de lei. Din păcate, guvernanții ne știu povestea, dar nu iau nicio măsură, ne ignoră total.

Asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi sunt angajaţi ai direcţiilor de asistenţă socială judeţene sau ai primăriilor, dar chiar şi în aceste condiţii, drepturile lor nu sunt întotdeauna respectate de angajator, mai spun protestatarii.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Social sâmbătă, 7 septembrie 2024, 00:00

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna

Sute de credincioși greco și romano catolici din Dieceza de Oradea vor participa duminică, 8 septembri, la pelerinajul anual de la Bazilica Maria...

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:13

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!

Prețurile locuințelor au continuat să crească în România într-un ritm mai alert decât media Uniunii Europene sau din zona euro, dar evoluția...

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Mihai Viteazul
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:04

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul

Administraţia locală din Zalău a semnat, vineri, 6 septembrie, contractul pentru realizarea unei statui ecvestre de bronz a lui Mihai Viteazul,...

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul
Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 15:27

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei

Mai multe proiectile şi elemente de muniţie de infanterie au fost descoperite vineri, 6 septembrie, de un localnic din Cugir, județul Alba.  ...

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:40

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 6 septembrie, că lucrările pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1) au...

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:28

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au...

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:44

Circulație închisă pe Transfăgărăşan

Circulaţia rutieră va fi închisă sâmbătă, 7 septembrie, între orele 07:00 şi 18:00. pe DN 7C Transfăgărăşan pentru toate categoriile de...

Circulație închisă pe Transfăgărăşan
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:36

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii...

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland