Ascultă Radio România Cluj Live

Virusurile rezistente la antibiotice – provocări pentru medici

Virusurile rezistente la antibiotice și infecțiile cu agenții infecțioși respirator a căror origine nu este, în tot mai multe situații, cunoscută, sunt marile provocări ale medicilor, în utlima perioadă.

Virusurile rezistente la antibiotice – provocări pentru medici
Foto: Foto: Edward Jenner/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 aprilie 2024, 14:42

Gripa din acest an a provocat reacții severe. În multe dintre cazuri, pacienții au necesitat internare, semnificativ mai mulți, comparativ cu anii trecuți. Pe lângă aceste situații, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-au înregistrat și multe cazuri de rujeolă la adulți, cu forme grave, dar și infecții cu virusuri tot mai rezistente la antibiotice.

 

O cauză a acestei rezistențe poate fi, pe lângă tratarea necorespunzătoare a pacientului la domiciliu, cu antibiotic, fără îndrumare medicală și utilizarea pesticidelor în agricultură și a antibioticelor în zootehnie, explică Violeta Briciu, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca:

Violeta Briciu: Anterior, față de anul trecut a scăzut patologia COVID-19 și vedem, de fapt, creșterea patologiei legate de gripă, legată de rujeolă și infecții cu germeni multirezistenți, cam acestea predomină, indiferent de localizarea infecției.

Fie că discutăm de infecții urinare, infecții digestive, respiratorii, toate pot fi cauzate de acest germen și, bineînțeles, îngrijirea acestora vine cu o spitalizare prelungită și cu costuri legate de o terapie antibiotică de ultimă generație. Am avut un sezon epidemic de gripă sever, deci gripa care a apărut în acest an a venit cu cazuri multe, spitalizate, cu forme severe.

În plus, avem o epidemie de rujeolă, scăderea acoperirii vaccinale a venit cu rujeolă la copilul nevaccinat, la părintele nevaccinat, cu forme severe, care și acestea au necesitat spitalizare. Deci, în permanență apar astfel de provocări și aici e foarte important să avem în spate un laborator care să ne ajute rapid să diagnosticăm aceste infecții, să știm cu ce ne confruntăm și să știm cu ce putem să tratăm. Venit cu date de rezistență la antibiotice a acestor germeni.

Reporter: Aminteați de rezistența la antibiotice. Sunt aceste noi provocări niște lucruri surprinzătoare și pentru pacienți, care încearcă să se trateze singuri mult mai mult decât până acum?

Violeta Briciu: Sunt complexe cauzele apariției acestei rezistențe la antibiotice, dar într-adevăr, utilizarea excesivă de antibiotice, utilizarea în afara recomandărilor medicale este o cauză importantă de creștere a rezistenței. Dar nu numai.

Sunt și alte aspecte care țin inclusiv de utilizare antibioticelor în zootehnie, în agricultură. Toate vin cu creșterea riscului de rezistență și cum spuneam, inclusiv transportul internațional, călătoriile internaționale, comerțul internațional și acesta crește șansa de a călători și bacteriile multi-rezistente.

În permanență ne aflăm sub amenințarea epidemiilor sau a pandemiilor declanșate de agenți infecțioși respiratori, care se pot declanșa foarte rapid dintr-o țară în alta, de pe un continent pe altul. Și exemplul COVID-19 a fost convingător.

În plus, ne confruntăm cu problema infecțiilor bacteriene cu agenți patogeni rezistenți la antibiotice. Și aceștia se răspândesc foarte rapid, inclusiv călătoriile internaționale vin cu riscul importului de astfel de bacterii multi-rezistente la antibiotice și astfel, tratarea pacientului cu infecție severă cauzată de o astfel de bacterie, vine cu o nouă provocare.

Pe de altă parte, populația globului a îmbătrânit și populația României a îmbătrânit, iar pacienții noștri, pe lângă patologia infecțioasă, au numeroase alte boli asociate și îngrijirea acestora necesită o echipă multidisciplinară: cardiolog, diabetolog, pneumolog, gastroenterolog, toată echipa necesară pentru a asigura îngrijirea unui pacient spitalizat cu o patologie infecțioasă, dar cu decompensarea bolilor asociate. 

 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca are în dotare un laborator de biologie moleculară cu aparatură de ultimă generație, prevăzut cu un sistem pneumatic de transportare a probelor biologice și un robot pentru sortarea lor.

În cadrul acestui laborator se pot efectua testări sindromice pentru meningită, infecții respiratorii de tract superior, pneumonie și pentru boli gastro-digestive. De asemenea, tot în laboratorul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se fac teste foarte precise pentru gripă, covid, clostridium, teste autoimune, alergologice și pentru boli exotice.

 

Alina Nechita

Foto: Edward Jenner/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Spirometrii gratuite
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 14:44

Spirometrii gratuite

Persoanele care doresc să își verifice sănătatea plămânilor, pot face spirometrii gratuite, miercuri, 20 noiembrie, la Dispensarul TBC Sibiu,...

Spirometrii gratuite
Antibioticele devin mai puțin eficiente când sunt utilizate incorect
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 13:08

Antibioticele devin mai puțin eficiente când sunt utilizate incorect

Specialiștii Institutului de Sănătate Publică (INSP) atrag atenția asupra riscului de folosire incorectă a antibioticelor, care pot face ca...

Antibioticele devin mai puțin eficiente când sunt utilizate incorect
Ziua Mondială a Prematurității
Sănătate duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Ziua Mondială a Prematurității

Scade alarmant numărul nașterilor în România, iar părinții cer „Acces la îngrijire medicală de CALITATE pentru copiii lor”   Ziua...

Ziua Mondială a Prematurității
OMS a donat României echipamente medicale pentru situații de urgență
Sănătate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 10:15

OMS a donat României echipamente medicale pentru situații de urgență

OMS a donat un lot de echipamente medicale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a ajuta ţara noastră să-şi...

OMS a donat României echipamente medicale pentru situații de urgență
Sănătate vineri, 15 noiembrie 2024, 17:23

Nu există restricţii în privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora

Ministrul sănătăţii a declarat vineri, 15 noiembrie, la Oradea, că nu există restricţii în privinţa numărului paturilor de paliaţie din...

Nu există restricţii în privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora
Sănătate vineri, 15 noiembrie 2024, 16:22

CT de ultimă generaţie pentru Spitalul din Satu Mare

Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare va avea un computer tomograf de ultimă generaţie, acesta fiind achiziţionat din fonduri europene.  ...

CT de ultimă generaţie pentru Spitalul din Satu Mare
Sănătate joi, 14 noiembrie 2024, 18:34

Acces dificil la diabetolog în mai multe județe din țară

Doar 1.300.000 din aproximativ 2.000.000 de români care suferă de diabet figurează în evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate....

Acces dificil la diabetolog în mai multe județe din țară
Sănătate joi, 14 noiembrie 2024, 18:16

Examenul trichineloscopic, obligatoriu pentru porcii sacrificaţi în gospodării

Un apel pentru efectuarea realizării examenului trichineloscopic în cazul porcilor sacrificaţi în gospodărie a fost lansat de medicii veterinari...

Examenul trichineloscopic, obligatoriu pentru porcii sacrificaţi în gospodării