Ascultă Radio România Cluj Live

Virusurile rezistente la antibiotice – provocări pentru medici

Virusurile rezistente la antibiotice și infecțiile cu agenții infecțioși respirator a căror origine nu este, în tot mai multe situații, cunoscută, sunt marile provocări ale medicilor, în utlima perioadă.

Virusurile rezistente la antibiotice – provocări pentru medici
Foto: Foto: Edward Jenner/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 aprilie 2024, 14:42

Gripa din acest an a provocat reacții severe. În multe dintre cazuri, pacienții au necesitat internare, semnificativ mai mulți, comparativ cu anii trecuți. Pe lângă aceste situații, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-au înregistrat și multe cazuri de rujeolă la adulți, cu forme grave, dar și infecții cu virusuri tot mai rezistente la antibiotice.

 

O cauză a acestei rezistențe poate fi, pe lângă tratarea necorespunzătoare a pacientului la domiciliu, cu antibiotic, fără îndrumare medicală și utilizarea pesticidelor în agricultură și a antibioticelor în zootehnie, explică Violeta Briciu, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca:

Violeta Briciu: Anterior, față de anul trecut a scăzut patologia COVID-19 și vedem, de fapt, creșterea patologiei legate de gripă, legată de rujeolă și infecții cu germeni multirezistenți, cam acestea predomină, indiferent de localizarea infecției.

Fie că discutăm de infecții urinare, infecții digestive, respiratorii, toate pot fi cauzate de acest germen și, bineînțeles, îngrijirea acestora vine cu o spitalizare prelungită și cu costuri legate de o terapie antibiotică de ultimă generație. Am avut un sezon epidemic de gripă sever, deci gripa care a apărut în acest an a venit cu cazuri multe, spitalizate, cu forme severe.

În plus, avem o epidemie de rujeolă, scăderea acoperirii vaccinale a venit cu rujeolă la copilul nevaccinat, la părintele nevaccinat, cu forme severe, care și acestea au necesitat spitalizare. Deci, în permanență apar astfel de provocări și aici e foarte important să avem în spate un laborator care să ne ajute rapid să diagnosticăm aceste infecții, să știm cu ce ne confruntăm și să știm cu ce putem să tratăm. Venit cu date de rezistență la antibiotice a acestor germeni.

Reporter: Aminteați de rezistența la antibiotice. Sunt aceste noi provocări niște lucruri surprinzătoare și pentru pacienți, care încearcă să se trateze singuri mult mai mult decât până acum?

Violeta Briciu: Sunt complexe cauzele apariției acestei rezistențe la antibiotice, dar într-adevăr, utilizarea excesivă de antibiotice, utilizarea în afara recomandărilor medicale este o cauză importantă de creștere a rezistenței. Dar nu numai.

Sunt și alte aspecte care țin inclusiv de utilizare antibioticelor în zootehnie, în agricultură. Toate vin cu creșterea riscului de rezistență și cum spuneam, inclusiv transportul internațional, călătoriile internaționale, comerțul internațional și acesta crește șansa de a călători și bacteriile multi-rezistente.

În permanență ne aflăm sub amenințarea epidemiilor sau a pandemiilor declanșate de agenți infecțioși respiratori, care se pot declanșa foarte rapid dintr-o țară în alta, de pe un continent pe altul. Și exemplul COVID-19 a fost convingător.

În plus, ne confruntăm cu problema infecțiilor bacteriene cu agenți patogeni rezistenți la antibiotice. Și aceștia se răspândesc foarte rapid, inclusiv călătoriile internaționale vin cu riscul importului de astfel de bacterii multi-rezistente la antibiotice și astfel, tratarea pacientului cu infecție severă cauzată de o astfel de bacterie, vine cu o nouă provocare.

Pe de altă parte, populația globului a îmbătrânit și populația României a îmbătrânit, iar pacienții noștri, pe lângă patologia infecțioasă, au numeroase alte boli asociate și îngrijirea acestora necesită o echipă multidisciplinară: cardiolog, diabetolog, pneumolog, gastroenterolog, toată echipa necesară pentru a asigura îngrijirea unui pacient spitalizat cu o patologie infecțioasă, dar cu decompensarea bolilor asociate. 

 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca are în dotare un laborator de biologie moleculară cu aparatură de ultimă generație, prevăzut cu un sistem pneumatic de transportare a probelor biologice și un robot pentru sortarea lor.

În cadrul acestui laborator se pot efectua testări sindromice pentru meningită, infecții respiratorii de tract superior, pneumonie și pentru boli gastro-digestive. De asemenea, tot în laboratorul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se fac teste foarte precise pentru gripă, covid, clostridium, teste autoimune, alergologice și pentru boli exotice.

 

Alina Nechita

Foto: Edward Jenner/Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 14:27

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare

Prima măsură prevede limitarea vizitelor aparţinătorilor, fiind permis accesul zilnic în intervalul orar 15,00 – 17,00, cu excepţia...

Restricții la Spitalul de Urgență din Satu Mare
Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Sănătate sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 00:00

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane

Institutul de Sănătate Publică, luna aceasta şi luna viitoare derulează în toată ţara o campanie prin care oferă soluţii pentru gestionarea...

Efectele nocive ale dependenţei de ecrane
Probleme la platforma informatică a CNAS
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:45

Probleme la platforma informatică a CNAS

Vor fi analizați parametrii de funcționare și vor fi stabilite eventuale intervenții.   Casa de Sănătate amintește că, în cazul în...

Probleme la platforma informatică a CNAS
Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 15:02

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița

La secţiile pediatrie, boli infecţioase, pneumologie şi oncologie, programul de vizitare va fi sistat complet, cu excepţia unor cazuri...

Acces restricționat la Spitalul de Urgență din Bistrița
Sănătate vineri, 10 ianuarie 2025, 12:27

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar

Ordonanța guvernamentală care limitează cheltuielile bugetare creează nemulțumiri și în sistemul sanitar.   Oamenii critica prevederile...

Ordonanța trenuleț nemulțumește și sistemul sanitar
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 16:21

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu

În urma unui articol de presă, care semnala posibile nereguli în respectarea programului de gardă de către personalul medical al Centrului de...

Anchetă la Centrul de Permanență din Fughiu
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:58

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?

Miercuri, 8 ianuarie, a fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în județul Bihor.   Pacienta, în vârstă de 67 de ani,...

Metapneumovirus (HMPV) – sunt motive de îngrijorare în privința acestui virus?
Sănătate joi, 9 ianuarie 2025, 11:34

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE

UPDATE: ora 17.00   În perioada următoare va creşte numărul cazurilor de infecții respiratorii, după ce în prima săptămână din an au...

Creșterea infecțiilor respiratorii: importanța prevenției și vaccinării | UPDATE