A crescut importul de miere din Ucraina
Valorificarea produselor apicole a scăzut în ultimii ani, dar şi producţia - spun specialiştii.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 8 aprilie 2024, 12:20
Specialiștii mai precizează că au crescut importurile din Ucraina, însă mierea de acolo nu are calitatea celei din ţara noastră, dar nici preţul.
Cu toate acestea interesul românilor pentru produsele apicole este în continuare modest – cosumăm aproximativ 700-800 de grame de persoană pe an, în condiţiile în care în Germania, de exemplu, consumul este de circa 2 kilograme pentru acelaşi interval.
Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România:
Producţia a scăzut foarte mult.
Anul 2023 a fost cu 10-15% un an mai bun decât 2022, dar cu toate acestea nu s-a realizat undeva între 45-55% din media anuală, în funcţie de judeţe şi de plaja meliferă.
Nu numai în România a scăzut consumul de miere, a scăzut şi în Germania şi în Ungaria a scăzut.
Este o pierdere a pieţei la nivel european şi global, datorită invaziei de produse de miere, în mod deosebit din Ucraina, necontrolată, pentru că ei folosesc culturi modificate genetic, ceea ce Europa nu permite.
Problema este că intră aceste cantităţi de miere la nişte preţuri foarte scăzute, adică, 5,5-6 lei pe kilogramul de miere, în condiţiile în care apicultorul român cheltuie pentru un kilogram de miere în medie 12-13 lei.
Ministerul Agriculturii a alocat în acest an un ajutor de 25 de lei pe familia de albine, iar dosarele se mai pot depune săptămâna aceasta.
Florentina Varga/ RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.