Festivalul de Film UrbanEye revine la Cluj-Napoca
Pentru cel de-al treilea an la rând, UrbanEye Film Festival - festivalul despre arhitectură, oraș și viața urbană - ajunge Cluj-Napoca, în perioada 18-21 aprilie 2024, unde va fi găzduit de Cinema ARTA.
Articol editat de cristina.rusu, 8 aprilie 2024, 12:51
Ediția UrbanEye din 2024 se concentrează pe provocările actuale și nevoile de schimbare ale orașelor de pretutindeni.
De la schimbările climatice și creșterea rapidă a orașelor, până la implicarea comunităților locale, educație și migrație, evenimentul propune o incursiune în aceste subiecte critice.
Filmul care deschide festivalul, Construind Viitorul, regia Diego Breit Lira, oferă o panoramă asupra modurilor în care diverse regiuni ale lumii abordează aceste provocări și introduce privitorul în lumea arhitecților care încearcă să găsească soluții transformând creativitatea și intențiile umanitare în proiecte concrete.
În plus, UrbanEye va explora interacțiunile nereglementate cu orașul, unde oamenii își fac auzite revendicările și contribuțiile la modelarea și transformarea urbană, în filme precum Grădinari în afara legii și De ce scriu ăștia pe pereți?, primul documentar românesc despre graffiti și artă urbană în România.
O altă temă importantă a festivalului este înțelegerea contextului și a istoriei recente a orașelor.
Pentru a dezvolta orașele în viitor este necesară înțelegerea realizărilor și eșecurilor din trecut, precum și a contextului local.
Filme precum Stații de autobuz sovietice și Masterplan pentru Buenos Aires oferă o perspectivă captivantă asupra acestor aspecte, facilitând paralelele cu contextul urban din România și arhitectura perioadei socialiste încă foarte vizibilă în multe orașe.
Dacă Stații de autobuz sovietice surprinde obiecte arhitecturale experimentale într-o perioadă a arhitecturii standardizate și a constrângerilor, Masterplan pentru Buenos Aires dezvăluie amploarea factorilor politici și culturali care au făcut ca visul celebrului arhitect Le Corbusier pentru Buenos Aires să rămână, din fericire, doar un proiect pe hârtie.
În linie cu edițiile anterioare, festivalul propune și o incursiune în lumea arhitecturii sensibile și în viața arhitecților remarcabili precum Arne Jacobsen, Jørn Utzon și Alvaro Siza, evidențiind astfel nu doar structurile fizice ale orașului, ci și creativitatea și influența personalităților din spatele acestora.
Nu lipsesc nici evenimentele conexe din program precum explorări urbane prin tururi ghidate și dezbateri cu invitații festivalului.
Cea de-a treia ediție UrbanEye promite o experiență captivantă și informativă pentru toți cei pasionați de orașe, arhitectură, viața urbană și locurile în care trăim.
Prețul unui abonament este de 80 lei preț întreg, 60 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival, iar a unui bilet de 25 lei, respectiv 20 lei la preț redus (elevi, studenți, seniori).
Programul poate fi consultat pe website-ul festivalului www.urbaneye.ro, iar biletele și abonametele pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival sau de la Cinema ARTA, str. Universității, nr. 3.
Partneri media: Radio România Cluj, Kolozsvári Rádió Románia.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.