Inele de fum apărute deasupra vulcanului Etna
Inelele de fum care au apărut deasupra vulcanului Etna sunt un fenomen destul de rar, dar nu periculos.
Articol editat de cristina.rusu, 8 aprilie 2024, 15:35
După cum a explicat cercetătorul Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, Boris Behncke, în ziarul „La Repubblica”, efectul poate fi comparat cu „un fumător care eliberează inele de fum”.
Magma este situată în craterul vulcanului la o adâncime care variază, dar nu foarte adâncă. În consecință, se eliberează gaz și vapori care se ridică în crater. Pereții săi captează aceste gaze, astfel încât apoi ies într-o formă perfect rotundă. Aceste inele de fum sunt clar vizibile la început, iar apoi se dizolvă în atmosferă – a explicat cercetătorul care urmăreşte acest fenomen.
El și-a amintit că inelele au apărut şi vara trecută, precum și în 2000.
Dar înainte de aceasta nu au existat atât de multe. Acest fenomen este destul de tipic pentru vulcani, dar Etna bate toate recordurile, iar acest lucru indică starea sa bună – a spus expertul.
Acesta a amintit de un alt fenomen tipic Etnei în timpul lunilor de iarnă – un fel de pălărie, un nor de gaze și vapori de apă format din cauza combinației de aer rece din apropierea vârfului muntelui înalt care este Etna și aerul cald care emană din crater.
Acum, Etna, conform lui Behncke, este supranumită Stăpâna Inelelor.
Erupțiile Etnei, cel mai înalt vulcan activ din Europa, au loc în mod regulat și nu cauzează prea multe neplăceri localnicilor.
Uneori, aeroportul din apropiere din Catania este închis din cauza emisiilor de cenușă.
Adevăratul pericol poate fi reprezentat, după cum spun oamenii de știință, de Vezuviu, un vulcan adormit cunoscut pentru erupția sa majoră din ’79.
Ultima mică erupție de lavă a avut loc acolo în martie 1944. Atunci, acest lucru a dus la distrugeri, ucigând 26 de oameni.
Dacă Vezuviul va erupe acum, consecințele ar putea fi mai grave din cauza populației dense din împrejurimile sale.
În plus, în apropiere se află câmpiile Flegree (Campi Flegrei), formate în craterul vulcanului antic și cunoscute pentru fenomenul de bradiseism, care se exprimă prin fluctuații ale nivelului mării.
În ultimul an, în această zonă a fost înregistrată activitate seismică – cutremure multiple, care sunt o consecință a rupturii scoarței terestre sub presiunea bradiseismului. (www.tass.ru)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.