Chemarea filmului către adolescenți
Vrei să faci un film și să-l vezi proiectat pe un ecran mare în fața unui public? Acum e momentul.
9 aprilie 2024, 15:06Au început înscrierile la a 22-a ediție a atelierului 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Singura condiție este să ai între 14 și 18 ani.
Coordonatoarea proiectului, Melinda Boroș, ne spune care sunt criteriile:
Cel mai important lucru din aplicație este un filmuleț autobiografic, să zic așa, un filmuleț de prezentare a lor și o descriere despre cum au realizat acest filmuleț.
Filmulețul poate fi despre orice subiect prin care ei se pot prezenta cât mai bine.
Și, evident, un mic CV ca să avem niște date despre ei.
Nu este nevoie de a avea experiență deja în domeniu, nu trebuie să fi avut practică în domeniu.
Este deschis pentru absolut oricine și pentru orice nivel. Și un eseu în care îl descriu cum l-au făcut și de ce au ales să-l realizeze în felul în care l-au realizat.
Anca Brășfălean: Melinda Boroș ne spune cât de greu este să-i selecteze pe tinerii înscriși la atelierul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥:
Foarte greu, mai ales de când ne-au schimbat formatul aplicației și am introdus acest autoportret a devenit din ce în ce mai greu, a devenit mult mai personală aplicația.
Înainte trebuia să facă un set de fotografii, era un pic mai impersonal, așa îi cunoaștem mai bine din cum se prezintă și este tot mai greu.
În plus, tinerii din ziua de azi au acces mult mai mare deja la tehnologie, știu foarte bine ce înseamnă să faci video cu telefonul și atunci ei deja prezintă materiale foarte bine făcute.
Anca Brășfălean: Din start standardul e ridicat. Ce mai învață în cadrul atelierului de creație 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥?
Învață limbajul audio-vizual, să zic așa. Adică încercăm să le explicăm exact fiecare încadratură, ce transmite, cum se folosește în a putea exprima ceea ce dorim, cu cadrele care le folosim în realizarea filmelor.
În același timp învață la vârsta asta cum te apropii de un subiect, cum dezvolți o poveste.
Mereu încurajăm când vin aici să-și găsească un subiect despre care să realizeze filmulețul, adică un subiect pe care îl observă, o zi, două, trei filmează, după ce au terminat filmările se duc la studio și acolo învățăm partea tehnică, adică montajul și sunetul, cum folosim sunetul.
Și cred că cea mai importantă experiență este îmbinarea atelierului cu festivalul de film.
Ei participă nu doar la activitățile din cadrul atelierului ci participă și la activitățile din cadrul festivalului, adică au acces la premiere, la întâlniri cu actori, regizori, chiar și de multe ori la petreceri pentru a socializa cât mai mult și ai apropiat cât mai mult.
De obicei, în urma acestui atelier, copiii rămân prieteni, aș zice pe viață. Și la final, pe lângă tot ce învață ei teorie, practică, experiență, au ocazia să-și vadă materialul realizat pe ecranul unui cinematograf, în fața unui public cunoscut sau mai puțin cunoscut, ceea ce este o experiență unică, mai ales la vârsta adolescenței.
Anca Brășfălean: Faimoasele 15 min de glorie, de faimă.
Exact și credem că este important pentru ei să vadă ce înseamnă să-ți asumi un material care ulterior o să fie proiectat pe un ecran.
Până nu treci prin experiența asta este foarte greu de înțeles.
Să vezi pe telefon ce ai filmat, să vezi pe ecranul monitorului este altceva. Dar când este acolo se face întuneric și nu știi exact cine mai e în sala respectivă, ce reacții pot să aibă. Este un test.
Anca Brășfălean: Roland Paniti, absolvent al cursului 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 și acum student la Facultatea de Teatru și Film, ne povestește fix despre acel moment:
Da, momentul în care ne-am văzut filmul pe un ecran mare a fost foarte catarctic, fiindcă filmele au fost făcute în grupuri, deci nu am lucrat singur pe un scurtmetraj ci eram trei persoane și filmul acesta a fost ca un copil pentru noi, chiar dacă nu a fost o capodoperă, dar noi văzând acel film pe un ecran mare, am fost leșinați.
Anca Brășfălean: Unul dintre cele mai importante lucruri despre cursul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 este acesta în opinia lui Roland:
Workshopul ăsta e un loc bun ca să ne dăm seama dacă vrem să ne ocupăm de film, de industria filmului sau nu, fiindcă în acele 10 zile nu am dormit mult. Și acum că sunt la facultate și am făcut numeroase scurt-metraje, pot să zic că lumea filmului nu este una ușoară și acest atelier ne poate arăta dacă chiar vrem să facem asta sau nu vrem să facem.
Anca Brășfălean: Un sfat pentru cei care sunt interesați de 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥?
Un sfat pentru cei care vor să se înscrie în atelier să doarmă în săptămâna de dinainte workshopului, altfel nu o să reușească.
Înscrierile la cursul 𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐠𝐨 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania se fac până în 26 aprilie.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.