Statistici îngrijorătoare pentru asigurarea medicinei dentare în zonele rurale
Dacă o vizită la dentist este un lucru normal pentru majoritatea celor care locuiesc în Cluj-Napoca, la doar câțiva zeci de kilometri de oraș există oameni pentru care accesul la un astfel de serviciu nu este chiar atât de simplu.
9 aprilie 2024, 11:22Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj (CAS Cluj), Luminița Chirilă, arată că mai mult de o treime dintre comunele județului nu au cabinete stomatologice unde oameni să-și trateze măcar o carie:
Casa de Asigurări de Sănătate Cluj are încheiate 170 de contracte cu furnizorii de medicină dentară.
In mediul urban avem 114 furnizori, în mediul rural sunt 56 de cabinete care au încheiat contract cu Casa.
Pot sa precizez că sunt 39 de comune unde nu există medic dentist. (Luminița Chirilă)
Legislația oferă facilități pentru medicii stomatologi care își deschid cabinete la țară.
La rândul lor, și comunitățile locale ar trebui să se implice, pentru ca medicii să fie tentați să renunțe la confortul oferit de oraș pentru mutarea cabinetului într-o zonă rurală.
Luminița Chirilă arată că au existat mai multe întâlniri cu primarii de comune în care reprezentanții comunităților locale au fost sfătuiți să asigure măcar spațiile în care să funcționeze cabinetele:
O prioritate a CAS Cluj o reprezintă asigurarea accesului populației la servicii medicale în mediul rural.
În ultimele săptămâni am avut întâlniri cu primarii sau cu reprezentanți ai consiliilor locale din mediul rural, pentru a le cere o concentrare a eforturilor, nu numai ai Direcției de Sănătate Publică și a CAS, dar și a comunităților locale, care pot oferi sprijin pentru asigurarea spațiilor pentru cabinetele de medicină dentară. (Luminița Chirilă)
Din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se acordă deja facilități pentru medicii care lucrează în zona rurală.
Directorul CAS Cluj, Luminița Chirilă, precizează că pentru decontarea cheltuielilor cabinetelor medicale de la sat se acordă până la 2000 de euro pe lună.
Din acești bani se pot plăti salarii, se decontează cheltuieli cu utilitățile sau se susține dotarea cabinetelor cu aparatură de specialitate:
În mediul rural, legislația permite o suplimentare, se aplică un procent de 50 la sută medicilor care își desfășoară activitatea în mediul rural, fațî de cei din mediul urban.
Astfel, medicul care lucrează la sat ajunge să aibă până la 10.000 de lei ca valoare de contract, care este un venit al cabinetului.
Dar este foarte important ca și primăria comunei să îl susțină, să ofere facilități, venind astfel în sprijinul desfășurării activității cabinetului în condiții optime. (Luminița Chirilă)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.