Ascultă Radio România Cluj Live

Cum ne protejăm ficatul

Conform medicinii tradiționale chineze, primăvara este anotimpul cel mai bun pentru întreținerea ficatului.

Cum ne protejăm ficatul

Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2024, 12:53

În cultura chineză, primăvara corespunde lemnului și ficatului.

 

Wu Jiquan, medic-șef de medicină tradițională chineză de la Spitalul de Prietenie China-Japonia, spune că ficatul se poate întreține primăvara prin dietoterapie, reglarea stării psihice și asigurarea odihnei.

Iată câteva sfaturi date de doctorul Wu:

Consumați mai multe alimente benefice ficatului precum: verdețuri, fructe de sezon, jujube, ficat de porc, fructe goji.

Evitați alimentația excesivă sau foamea îndelungată. De asemenea, nu consumați multe alimente prăjite sau picante, pentru evitarea presiunii sarcinii ficatului.

Dispoziția negativă afectează sănătatea ficatului. Trebuie să fiți optimist și tolerabil, astfel circulația energiei și sângelui din ficat va fi ușurată, iar funcția biologică va fi întărită.

Odihna suficientă este importantă pentru sănătatea ficatului. Primăvara, trebuie să ne culcăm și să ne trezim devreme. Este bine să dormim înainte de ora 23.00.

Conform teoriei medicinii tradiționale chineze, ficatul și vezica biliară funcționează cel mai viguros între orele 23.00 și 3.00 dimineață. Corpul trebuie să fie în odihnă în acest interval, altfel nu este favorabil detoxifierii sângelui prin ficat, mai ales că apare mai ușor somnolența în acest anotimp, când corpul este obosit, trebuind să se odihnească pentru ca ficatul să joace rolul de detoxifiere și diminuare a oboselii.

Pentru îmbunătățirea sănătății ficatului, trebuie să faceți exerciții fizice adecvate. Puteți alege pe baza situației proprii mersul pe jos, boxul taiji sau alte mișcări, pentru întreținerea ficatului, plămânilor și inimii.

Consumul excesiv de alcoolul este dăunător sănătății ficatului, determinând o funcționare anormală sau chiar ciroză.

Ghidul chinez 2022 pentru alimentație arată că adolescenții, femeile însărcinate, femeile aflate în perioada de lactație și pacienții cu boli cronice trebuie să evite consumul de alcool. Cantitatea alcoolului consumat de un adult sănătos nu trebuie să depășească 15 grame pe zi, adică maximum 25 gr. de băuturi tari de 50 de grade sau o bere.

Medicii de la Secția de chirurgie hepatică din Spitalul Xiehe din Beijing consideră că majoritatea medicamentelor, inclusiv suplimentele pentru protejarea ficatului, trebuie metabolizate prin ficat.

Persoanele cu ficat sănătos nu au nevoie să le consume, iar persoanele cu afecțiuni hepatice trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului, evitând consumul excesiv de suplimente, pentru prevenirea afecțiunilor hepatice induse de medicamente.

S-a confirmat că peste 1.000 de medicamente ar putea produce afecțiuni hepatice. De aceea, consumul de suplimente pentru protejarea ficatului fără recomandarea medicului poate genera complicații.

Ficatul este cea mai importantă glandă digestivă. Alimentația cu nivel ridicat de grăsime, zahăr sau în cantități excesive pot complica sarcina ficatului, pe timp îndelungat se va acumula grăsime, producând ficatul gras. Iată de ce trebuie să acordați atenție controlului rațional al alimentației.

Se întâmplă, însă, ca și unii vegetarieni să sufere de ficat gras. Asta pentru că, pe de o parte, după reducerea consumului de carne senzația de saturație s-a redus, fiind posibil să se consume mai multă mâncare de bază.

Dacă carbohidrații consumați depășesc necesitatea corpului, partea în exces se va transforma în trigliceride care sunt stocate în celulele grase ale ficatului.

Pe de altă parte, apolipoproteina este substanța cea mai importantă din ficat, pentru transportarea grăsimii.

Dacă proteinele consumate sunt insuficiente, apolipoproteina sintetizată scade. Astfel, grăsimea se va acumula în ficat.

Alimentația vegetariană irațională poate duce la creșterea grăsimii formate și la reducerea grăsimii înlăturate, apărând mai ușor ficatul gras.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri