Noua ”vacă” de lapte din vremea crizei climatice
Cămila, un mamifer cu mare rezistență la variațiile de temperatură, ar putea fi animalul ideal pentru producția de lapte în noua realitate climatică.
Articol editat de cristina.rusu, 10 aprilie 2024, 12:02
Cu o capacitate mare de adaptare atât la zilele toride, cât și la nopțile reci din deșert, cămilele pot trăi zile în șir cu puțină apă sau hrană, ceea ce le conferă un rol cheie în scenariile de producție alimentară în noile condiții generate de schimbările climatice, în special pentru zonele de deșert și alte regiuni aride.
În plus, cămilele produc mai puțin metan decât bovinele și alte rumegătoare.
Chiar dacă până acum cămila a rezistat modelului de creștere intensivă practicat în cazul vacilor, oilor sau porcilor, în Orientul Mijlociu au apărut deja ferme uriașe de cămile, unde mulsul se realizează automatizat.
Cea mai mare astfel de fermă se află în Emiratele Arabe Unite, numără peste 10.000 de capete și dispune inclusiv de unități de îngrășare pentru masculi cu scopul de a fi vânduți pentru carnea lor.
La începutul anului 2024, ministerul de resort al Arabiei Saudite a anunțat noi investiții pentru a consolida această industrie.
Creșterea intensivă a acestor mamifere este stimulată de interesul tot mai mare pentru laptele de cămilă, un lapte bogat în vitamina C, sărac în grăsimi, cu un conținut nutrițional ridicat și un nivel mai scăzut de lactoză.
Are un gust nu foarte pronunțat – puțin mai dulce în anumite perioade, în funcție de vegetația pe care o consumă animalele.
Se estimează că până la sfârșitul acestui deceniu valoarea pieței globale a laptelui de cămilă va ajunge la 13 miliarde de dolari.
Însă creșterea cămilelor la scară industrială nu este lipsită de dificultăți: masculii devin agresivi până la periculoși pentru oameni în timpul sezonului de împerechere, în timp ce femelele au o perioadă de gestație mai lungă decât vacile.
În plus, experții se tem că trecerea la creșterea intensivă va însemna și dispariția treptată a culturii agricole locale și pierderea unui patrimoniu cultural valoros, imaterial, al păstorilor nomazi din Mongolia rurală și deșerturile din Peninsula Arabică, unde cămilele trăiesc libere, fără garduri sau restricții, sunt mulse manual, iar obiceiurile locului se transmit de secole din generație în generație
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.