Cazurile de rujeolă în creștere și la Cluj
Clujul se află în primele 25 de județe la numărul de cazuri de rujeolă cu 239 de cazuri confirmate de la începutul lunii decembrie și până în prezent. La nivel național, de la începutul pandemiei au decedat 12 persoane cu acest diagnostic.
Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2024, 14:16
Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, la începutul acestei săptămâni că, în perioada 1 ianuarie 2023 – 7 aprilie 2024, s-au confirmat aproximativ 12.000 de cazuri de rujeolă.
Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov, Mureş şi în Bucureşti. În județul Cluj au fost confirmate până acum 239 de cazuri și numărul este în creștere, am aflat de la Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu:
Situația rujeolei la nivelul județului Cluj urmează aceeași tendință crescătoare ca la nivel național astfel, în data de 7 aprilie, Clujul se situează, ca nivel al incidenței la suta de mii de locuitori, pe locul 25, cu un număr total de 239 de cazuri, ceea ce înseamnă o incidență de 34,84 la mie.
Iar din punct de vedere al numărului de cazuri înregistrate în total, din 2023 până în 2024, astăzi, avem 397 de cazuri, iar în ultima, în perioada lui 2024, 193 de cazuri, iar în ultima lună 148 de cazuri de rujeolă, ceea ce arată o creștere a răspândirii bolii.
Din cele 397 de cazuri, 38 au avut antecedente vaccinale cu ROR anterior debutului, însă 345 de cazuri sunt nevaccinați, din care 45 erau sub vârsta de vaccinare sub un an, iar din aceștia 397 am avut și 14 adulți cu status vaccinal necunoscut.
Ca măsuri esențiale este foarte clar la primele simptome să ne prezentăm la medicul de familie, să fim evaluați și nu în ultimul rând, să ne prezentăm la acțiunile de vaccinare atunci când suntem programați.
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca sunt preluate majoritatea cazurilor de rujeolă care necesită internare.
Majoritatea pacienților sunt copii nevaccinați.
Irina Filipescu, medic primar boli infecțioase, purtătorul de cuvânt al instituției:
Avem un număr mare de cazuri de rujeolă internate, actualmente sunt internați 42 de pacienți cu diagnostic de rujeolă.
Marea majoritate a acestor pacienți sunt copii și marea majoritate sunt nevaccinați.
În ultimele două luni am avut internate undeva în jur de 100 de cazuri au fost 93 de cazuri care au fost internate pe spitalizare continuă, pentru că au avut nevoie de asistență medicală în spital și am avut undeva la 20 de cazuri care au fost monitorizate în regim de spitalizare de zi și consultație, fiind forme mai ușoare.
La fel, marea majoritate fiind la populație pediatrică.
Am avut adulți care au dezvoltat forme mai severe, ce au necesitat spitalizare. Evident că depinde și de patologiile de fond ale pacientului: sunt pacienți care dacă au anumite grade de imunosupresie, pot să dezvolte forme mai severe, dar în același timp, evoluția rujeolei poate să fie și pe fondul unui, să spunem, unei persoane sănătoase poate să meargă cu dezvoltarea complicațiilor, cele mai periculoase sunt pneumonia, care poate să meargă cu fenomene de insuficiență respiratorie și manifestările neurologice sau afectările neurologice de tipul encefalitei.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la începutul epidemiei de rujeolă, în România au murit 12 persoane cu această afecțiune.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.