Patronul magazinelor Leonardo, acuzat de evaziune fiscală
Florin Panea, patronul lanţului de magazine Leonardo a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru o fraudă de peste 26,5 milioane de lei.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 aprilie 2024, 16:14
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor îl acuză pe acesta de evaziune fiscală. Concret, anchetatorii îi impută orădeanului 705 facturi fictive înregistrate în contabilitate.
Potrivit acestora, prin circuitul creat, Panea şi complicii săi, ar fi prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma totală de 26.579.381 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
Produsele la care fac referire facturile fictive (pantofi, accesorii şi obiecte de marochinărie) au existat în realitate şi au fost comercializate direct, fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai societăţii Leonardo, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti (bunuri pentru care nu existau documente justificative de provenienţă).
Astfel, beneficiarul bunurilor a fost L SRL (firma Leonardo – n.r.), iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor 6 societăţi de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi – complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care fie declarau achiziţii intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spaţiul comunitar), fie compensau TVA colectat cu achiziţii fictive de la alte societăţi de tip «fantomă» (în cazul mărfurilor provenite din ţară), mai precizează procurorii, care susțin că firma Leonardo a reuşit să-şi deducă TVA-ul şi să nu mai plătească, astfel, obligaţiile legale către stat.
Ulterior, bunurile achiziţionate de societatea L din spaţiul intracomunitar, respectiv din complexul comercial C.D., erau valorificate prin magazinele proprii, mai arată anchetatorii.
Parchetul Bihor a dispus şi trimiterea în judecată a firmei Leonardo, dar şi a mai multor persoane fizice, administratorii societăţilor conductă – Ioan Chiriţoiu, Lakkis Naji, Matar Ali, El Lakkis Ali, Matar MHD Khir şi George Pârcălab – pentru complicitate la evaziune fiscală.
Pentru recuperarea prejudiciului, a fost pus sechestru asigurator până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei.
În perioada 15 – 17.11.2023, au fost aplicate sechestre pe 3 clădiri nerezidenţiale, 1 apartament, o vilă de locuit, 2 spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane lei, fiind formulată propunere de menţinere a sechestrului, mai arată Parchetul, care a beneficiat de sprijin de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.