Scorțișoara ajută la tratarea calviţiei?
În Japonia, o echipă de cercetători a descoperit că scorțișoara ar putea fi folosită ca tratament pentru a promova creșterea părului. Poate acest condiment să devină cu adevărat o nouă armă împotriva cheliei?
Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2024, 12:00
Calviția (sau alopecia) afectează aproximativ 13% din populația franceză și se caracterizează prin căderea părului.
Cea mai frecventă formă de alopecie se numește androgenetică și, în ciuda naturii sale progresive, rămâne permanentă.
Deocamdată nu există un tratament cu adevărat eficient din punct de vedere științific, deși pe piață există geluri sau spume de aplicat pe scalp. Astfel, cercetările continuă pentru a descoperi o metodă care ar putea fi recunoscută științific.
În 2020, de exemplu, cercetătorii sud-coreeni și-au manifestat interesul pentru celulele stem derivate din ţesutul adipos (ADSC) ca un potențial remediu.
În 2018, oamenii de știință britanici au explorat o altă cale: o substanță chimică concepută pentru a imita mirosul lemnului de santal care ar putea stimula foliculii de păr.
Ce se întâmplă dacă un produs de consum curent mult mai simplu ar putea acționa pozitiv?
Condus de Institutul de Știință și Tehnologie Industrială Kanagawa (Japonia), un studiu publicat în revista „Nature” pe 27 februarie 2024 sugerează că acest produs ar putea fi scorțișoara chinezească.
Acest condiment este în prezent cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în gătit pentru a îmbunătăți felurile de mâncare sau în aromaterapie și medicina tradițională chineză. Cu toate acestea, s-ar putea dovedi util și pentru păr.
După cum explică cercetătorii japonezi, scorțișoara conține acid cinamic.
Testele de laborator au descoperit că această substanță este capabilă să provoace germinarea foliculilor de păr.
Din aceste teste, oamenii de știință au lucrat la dezvoltarea unui potențial nou tratament pentru calviţie.
În plus, acest tratament ar fi mai accesibil din punct de vedere financiar, spre deosebire de cele care există astăzi.
În timpul testelor lor, cercetătorii au descoperit că niveluri prea mari de acid cinamic (între 1.000 și 2.000 µg/mL) ar putea provoca leziuni celulare. Cu toate acestea, niveluri mai apropiate de 500 µg/mL au arătat rezultate foarte promițătoare, cu o expresie crescută a oxitocinei și a altor gene asociate cu creșterea părului.
Astfel, acidul cinamic ar putea juca un rol important în dezvoltarea unui nou tratament pentru căderea părului.
Pe de altă parte, cercetătorii nu recomandă în mod absolut consumul excesiv de scorțișoară zilnic.
Într-adevăr, nu există dovezi că marii consumatori ai acestui condiment nu au probleme cu calviţia. (www.sciencepost.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.