Nu vă mai temeți de grăsimi!
Un medic explică de ce reducerea aportului de grăsimi în alimentaţie este dăunătoare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 aprilie 2024, 12:00
O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează cercetări ştiinţifice.
Mulţi oameni se tem de grăsimi, crezând că sunt un produs care creşte nivelul de colesterol şi duce la afecţiuni cardiovasculare. Dar oamenii de ştiinţă avertizează că nu trebuie să fiţi prea stricţi în ceea ce priveşte scoaterea aportului de grăsimi din dieta zilnică.
Dieta strictă, cea cu un aport scăzut de grăsimi, este dăunătoare, deoarece grăsimile, într-o anumită cantitate, sunt necesare din punct de vedere fiziologic pentru funcţionarea normală a organismului, împreună cu proteinele şi carbohidraţii, spune specialistul. „Scoaterea grăsimilor din alimentaţie este o mare prostie”, a spus Irina Baranova, doctorant în ştiinţe medicale şi terapeut.
Medicul spune că meniul zilnic ar trebui să includă alimente care sunt o sursă sănătoasă de grăsimi, sub formă de pește, ulei de in și alte uleiuri vegetale, nuci și diverse semințe.
Dr. Baranova subliniază că multe procese din organism nu pot fi efectuate corespunzător fără un aport de grăsimi:
Grăsimile mențin fluiditatea bilei, participă la sinteza hormonilor și optimizează metabolismul, explică medicul.
Specialistul atrage atenția asupra faptului că tipurile periculoase de alimente grase includ în primul rând produse care conțin grăsimi trans sub formă de semifabricate, fast-food, margarină, produse de panificație și deserturi industriale. Prezența lor constantă în alimentație este strâns legată de predispoziţia către boli cardiovasculare și tumori maligne.
(www.actualno.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Milan/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.