Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Un studiu științific spune că paracetamolul la femeile însărcinate nu provoacă autism sau ADHD la copiii lor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 aprilie 2024, 12:00
Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le folosească.
Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe studii – unul dintre ele realizat la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona – au legat utilizarea sa în rândul femeilor însărcinate cu autism sau ADHD la copiii lor. Sunt multe femei care își întreabă medicii de familie.
Dacă rămânem la specificațiile tehnice ale medicamentului – care sunt în principal pentru profesioniștii din domeniul sănătății – se precizează că „dacă este necesar, paracetamolul poate fi utilizat în timpul sarcinii”, dar se adaugă și că „trebuie folosită cea mai mică doză posibilă care reduce durerea” sau febra și trebuie folosit cât mai puţin timp posibil.
Cu aceasta, și în ciuda studiilor menționate mai sus, medicii din Spania continuă să prescrie sau să recomande paracetamol femeilor însărcinate.
Agenția Spaniolă a Medicamentului spune că „o cantitate mare de date la femeile însărcinate indică absența toxicității fetale/neonatale sau a malformațiilor congenitale”. Și adaugă: „Studiile epidemiologice privind dezvoltarea neurologică a copiilor expuși la paracetamol in utero arată rezultate neconcludente”.
De aceea, acest nou studiu, cel mai mare realizat până în prezent pe această temă, își propune să rezolve definitiv problema. Pentru a ajunge la concluzia aceasta a folosit un eşantion de aproape două milioane și jumătate de copii născuți în Suedia, revizuind datele medicale de-a lungul anilor, afirmă direct că „nu există dovezi care să susțină o legătură cauzală între utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii și un risc crescut de autism, ADHD și dizabilități intelectuale la copii„.
Studiul a fost publicat de Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) și este semnat de cercetători de la Drexel’s Dornsife School of Public Health și de la Institutul Karolinska din Suedia.
Autorii au urmărit starea de sănătate a fiecărui copil născut în 1995 până la vârsta de 26 de ani, în 2019. Au făcut acest lucru folosind date din registrele naționale de sănătate și medicamentele prescrise în țară. 7,5% din mostrele studiate (185.909 copii) au fost expuși la paracetamol în timpul sarcinii.
Echipa a constatat o mică creștere a riscului de autism, ADHD și dizabilități intelectuale, dar nu la copiii ale căror mame au luat paracetamol, ci la populația generală. În aceelași eşantion de copii, ei au comparat, de asemenea, frații care au fost expuși la acetaminofen în timpul sarcinii și cei care nu au fost expuși. Și nici aici nu au găsit o creștere a riscului.
Autorii studiului notează că „creșterea statistică a riscului de tulburări de neurodezvoltare la copiii expuși la acetaminofen in utero se datorează probabil altor factori”.
„Descoperirile acestui studiu pot fi o veste bună pentru femeile gravide care folosesc acetaminofenul ca opțiune pentru gestionarea durerii sau a febrei, deoarece există puține alternative sigure disponibile”, a spus co-autorul principal al studiului Renee M. Gardner de la Institutul Karolinska din Suedia.
„Sperăm că rezultatele noastre oferă liniște sufletească viitorilor părinți atunci când se confruntă cu decizia uneori tensionată de a lua aceste medicamente în timpul sarcinii când suferă de durere sau febră”. (www.cadenaser.com)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.