Consumul de droguri a ajuns în România un fenomen de masă
Consumul de droguri a ajuns în România un fenomen de masă, a declarat miercuri, 17 aprilie, la Radio Cluj, medicul Florin Mărghitaș, specialist în medicină psihosomatică.
Articol editat de Andreea Leonid, 17 aprilie 2024, 14:31
El spune că și substanțele folosite în țara noastră de către adolescenți și tineri, în special, sunt mai periculoase decât cele utilizate în alte state:
Din păcate, în ultimii 10 ani a devenit un adevărat un fenomen de masă. Drogurile care se folosesc, se consumă în România sunt mult mai periculoase. De ce? Se pune foarte mult accent pe consumul de substanțe chimice de genul amfetamine, anumiți derivați de LSD, de extasy care, din păcate, au efecte grave asupra organismului, inclusiv putând să ducă la boli grave psihiatrice gen schizofrenie. Și ceea ce este foarte periculos de multe ori doar după câteva doze de consum putem ajunge la o dependență.
O dependență este pe viață. Este o suferință cronică. Odată ce sunt dependent, sunt întotdeauna dependent.
Ce pot să fac e să rămân un dependent abstinent, adică să mă opresc din consum și să fac niște terapii complexe de durată care mă ajută să mă opresc din consum. Dar odată ce am intrat și sunt dependent, din păcate, e o boală cronică. (Florin Mărghitaș, specialist în medicină psihosomatică)
Joi, 18 aprilie, de la ora 14:00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca va avea loc o campanie antidrog, în cadrul unui proiect de anvergură națională. Participarea este gratuită, cu rezervarea online a unui loc în sală.
20 de orașe mari ale României vor fi străbătute luna aceasta de caravana itinerantă, invitând tinerii la dialog, în cadrul unui program Erasmus+ al Comisiei Europene.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.