Turismul incluziv în centrul atenţiei: Caiac SMile plănuieşte să accesibilizeze litoralul
Ionuţ Stancovici: Eu îmi doresc să accesibilizez în fiecare staţiune: sunt 12 staţiuni pe litoralul românesc şi îmi doresc ca fiecare să aibă plaje unde să găsim acele scaune speciale cu care persoanele cu dizabilităţi locomotorii intră în apă
Articol editat de cristina.rusu, 17 aprilie 2024, 14:56
Implicarea asociaţiei Caiac SMile din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilităţi a fost recompensată de Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un premiu de bune practici.
Cu această ocazie am aflat de la Ionuţ Stancovici de la Caiac SMile despre câţi oameni au mai fost iarna trecută în taberele de schi pentru persoanele cu dizabilităţi şi despre planurile privind accesibilizarea litoralului.
Andrea Nagy: Cum a fost sezonul acesta de schi?
Ionuţ Stancovici: A fost un sezon minunat, am avut peste 2000 de persoane cu nevoi speciale din toată ţara la schi.
M-am întâlnit cu foarte mulţi oameni noi, unii dintre ei aflaţi pentru prima oară la schi.
Şi asta mă bucură, pentru că văd că au din ce în ce mai mult curaj să se alăture evenimentelor noastre.
Andrea Nagy: La început de sezon îmi povesteai că aveţi un elevator, pentru cei în scaun rulant cărora le este mai dificil să iasă din casă. A fost acesta solicitat?
Ionuţ Stancovici: Nu aşa de mult cât mi-aş fi dorit, dar a fost solicitat.
Mi-am dat seama că este un lucru important să avem un astfel de elevator în fiecare oraş, pentru că am văzut ce înseamnă să scoţi un copil care nu a ieşit de câteva luni de zile din casă.
Am avut copil care a fost mutat dintr-un alt oraş într-un bloc la etajul 4: nici nu ştia oraşul, nu vedea prea bine ce se întâmplă în stradă.
Am văzut ce înseamnă să urc cu acel elevator, să-l ajut să coboare şi să vadă oraşul în care e.
Mi-a luat 3 minute doar să-l cobor; iar un astfel de elevator costă 13 mii de lei, nu e ceva imposibil ca fiecare oraş să aibă astfel de elevatoare.
Andrea Nagy: Ce planuri ai pentru vara aceasta?
Ionuţ Stancovici: Îmi doresc să accesibilizăm litoralul.
Andrea Nagy: Acum câţiva ani a fost o iniţiativă de a crea o plajă a persoanelor cu dizabilităţi. La prima vedere pare o idee bună, dar mie mi-a creat un sentiment negativ: mă gândeam că oamenii vor profita de acest pretext – există deja o plajă pentru persoanele cu dizabilităţi, nu mai e nevoie să accesibilizăm şi altele -, iar în al doilea rând mi se părea ceva greşit psihologic, faptul că erau segregate persoanele cu dizabilităţi. Spune-mi că ideea ta este totuşi mai bună:
Ionuţ Stancovici: Eu îmi doresc să accesibilizez în fiecare staţiune: sunt 12 staţiuni pe litoralul românesc şi îmi doresc ca fiecare să aibă plaje unde să găsim acele scaune speciale cu care persoanele cu dizabilităţi locomotorii intră în apă; iar tot acele plaje să aibă şezlonguri gratuite pentru persoanele cu nevoi speciale.
Andrea Nagy: Dacă te vei concentra pe mare, nu mai continui proiectul cu accesibilizarea lacurilor?
Ionuţ Stancovici: Mi-am propus să stau o lună la mare.
Am văzut ce se întâmplă în sezonul de iarnă: iniţial oamenii vin cu foarte mari emoţii şi ajută să ştie că mă pot găsi acolo.
Cred că va fi un sezon minunat, iar ulterior, ca la schi, vor veni din ce în ce mai mulţi oameni.
Cred că pe iarnă vor începe să vină chiar şi din afara ţării, în fond România este singura ţară unde aceste echipamente se pot folosi gratuit pe pârtie (am vorbit despre asta şi cu ministrul turismului).
Din ce am citit în ultima vreme, există o cerere foarte mare la nivel european pentru tot ce ţine de turismul adaptat.
De asta ne şi ducem spre mare, să discutăm cu oamenii despre cum s-ar putea deschide şi către această piaţă.
Andrea Nagy: Anul trecut fusese vorba de o accesibilizare mai amplă a lacurilor din Cluj. Tu spuneai de pontoane speciale, care să fie aici în permanenţă, dar şi de boxe cu sunete de ghidaj pentru nevăzători. A încetinit partea aceasta a proiectului?
Ionuţ Stancovici: Nu am cum să încetinesc ceva ce am promis, pentru că aş fi tras de urechi (în primul rând de tine). Cred că din mai le montăm şi vei putea veni să te bucuri de lacul Gheorgheni, cu acele boxe şi cu ponton special.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.