Destăinuirile unor foști consumatori de droguri
Campania "Fără bariere, tot adevărul despre droguri", care își propune să ducă în fața tinerilor foști consumatori și specialiști în domeniu cu care să aibă o discuție deschisă, fără inhibiții, a ajuns la Cluj-Napoca și Târgu Mureș.
Articol editat de Andreea Leonid, 18 aprilie 2024, 16:54
Tinerii au primit informații despre riscurile asociate consumului de droguri, efectele acestora asupra sănătății și vieții sociale, despre ajutorul pe care îl pot solicita dacă o iau pe această cale.
Sebastian Petruț are 22 de ani și după ce a scăpat de blestemul drogurilor a devenit vocea campaniilor de conștientizare pentru tineri:
Când am consumat și am văzut că e ok-așa, între ghilimele, am zis că pot să fac asta toată viața mea, n-o să pățesc absolut nimic.
Și aia era capcana în care am căzut. Pentru că nu am avut un exemplu clar, să vină să-mi spună, uite care au fost pașii, cum am ajuns acolo și doar o chestiune de timp până când te duci și până în pragul suicidului.
Fie ajungi să mori de la supradoză, suicid sau multe alte chestii, accidente, de altfel, am cunoștințe și prieteni care au murit suicid, accident de mașină.
Rafael Breazovan a fost 8 ani dependent de droguri. Acum îi ajută pe alți tineri să scape de dependență într-un centru din Cluj-Napoca:
Este un program post cură foarte bine pus la punct, care aduce un om la standarde normale, să zic așa, care poate să umble după în societate.
Mi-a fost foarte greu la început, că a fost sevrajul în primă fază după care m-am supus acelui program, dar acest program până la urmă mi-a schimbat viața.
Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Natalia Intotero, a participat la evenimente:
Expunerea unor mărturii din partea unor tineri care au trecut prin clipe dramatice în momentul în care ei au fost consumatori de droguri și din păcate, procentul este sub 5% din tinerii care au consumat droguri și care au reușit să se salveze cred că este un moment de reflexie pentru cei care vin, încurajați de un anumit tip de muzică sau de gașcă, să se gândească mult mai mult înainte de a o lua o decizie.
Proiectul „Fără bariere, tot adevărul despre droguri” a primit o finanțare de 170.000 euro prin grantul României – Anul European, finanțat prin programul ERASMUS + al Comisiei Europene.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.