Alimente crude versus mâncare gătită
Mâncarea crudă a câştigat popularitate în ultimii ani, însă aceasta nu înseamnă că nu există loc pentru alimentele gătite într-o dietă alimentară echilibrată.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2024, 12:00
Consumul unor alimente în forma lor naturală este uneori benefic. Gătirea alimentelor poate distruge unele enzime şi poate afecta unii nutrienţi, însă, prepararea lor poate creşte puterea de digestie, disponibilitatea anumitor nutrienţi şi poate distruge compuşii şi bacteriile nocive.
Nu este o idee rea să includem alimente crude în meniu, acestea fiind pline de beneficii pentru sănătate pe care le-am pierde, dacă le-am găti. Iată câteva dintre acestea:
Ceapa este plină de antioxidanţi. Prepararea termică a cepei reduce beneficiile fitochimicelor care previn cancerul. Compuşii sulfuroşi din ceapa crudă pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol, prin promovarea producţiei de insulină şi descompunerea cheagurilor de sânge.
Ardeii graşi – Sunt săraci în calorii şi bogați în vitamina B6, vitamina E, magneziu şi mai ales vitamina C. Ardeii trebuie consumaţi cruzi, deoarece gătitul le reduce semnificativ nutrienţii, în special vitaminele B şi C.
Broccoli este unul dintre alimentele despre al cărui consum opiniile sunt împărţite. Prepararea sa poate creşte nivelul de compuşi care luptă împotriva cancerului, cunoscuţi sub numele de glucozinolaţi şi poate ajuta digestia. Dar cu siguranţă, beneficiile de pe urma consumului lor crud sunt multiple. De fapt, broccoli crud poate conţine de până la 10 ori mai mult sulforafan (un puternic anti-cancerigen) decât broccoli gătit. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Jill Wellington/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.