Ascultă Radio România Cluj Live

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Tigrii de platan sau ploşniţele dantelate au pus stăpânire pe Cluj şi împrejurimi, încă din vara lui 2021.

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 aprilie 2024, 13:25 / actualizat: 29 august 2024, 16:27

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe, primăvara a adus și ploșnițele marmorate, mult mai mari și cu un miros foarte neplăcut.

 

Apariția tigrilor de platan este favorizată mai ales de prezența platanilor plantați în ultimii ani în toate zonele Clujului, dar și de venirea căldurii. Anul trecut, aceste insecte au apărut abia începând cu luna iunie, însă, anul acesta, din cauza temperaturilor neașteptat de mari, au apărut mult mai devreme.

Tigrul platanului este o insectă mică, alb-maronie ce provoacă disconfort din cauză că se adună în colonii, mușcă și se așeză pe rufe.

 

Tigrul platanului

 

Un alt tip de ploșniță prezentă în Cluj, încă din vara trecută este cea marmorată, un dăunător care atacă pomii fructiferi, legumele și plantele ornamentale. Aceste insecte nu atacă oamenii, însă pot provoca pagube semnificative la culturi. Pe partea dorsală a abdomenului au glande ce elimină un lichid urât mirositor atunci când se simt în pericol. Ploșnița marmorată poate avea câte 3-4 generații pe an, cu un ciclu complet de viață de 30-40 de zile, dacă temperatura este mai mare de 14 grade Celsius.

 

Plosnita marmorata

 

Din nefericire, speciile de ploșnițe mici, din zonele urbane, se înmulțesc, am aflat de la Ioan Alexandru Rădac, lector la Universitatea de Vest din Timișoara:

 
Insectele astea mici sunt niște ploșnițe din familia Tingidae. Insectele care aparțin aceste familii se hrănesc în general cu câteva plante, de obicei cu trei-patru plante ale aceluiași gen.
Poate cel mai cunoscut publicului larg este această mică insectă care se numește tigrul platanului. Este, după cum îi spune și numele, o specie care se hrănește cu frunze de platan pe care le înțeapă și suge de acolo seva, pe care o consumă. Fiind o specie adaptată la platan se întâlnește predominant prin orașe, unde planta gazdă este plantată în scop ornamental, pentru umbră, pentru înfrumusețarea diferitor spații verzi ș.a.m.d.

Specii înrudite

Însă foarte puțină lume știe că pe lângă tipul platanului avem alte specii înrudite care seamănă foarte bine cu acesta.
Una dintre ele a ajuns destul de recent în România și crește pe stejari, goruni ș.a.m.d., specii înrudite cu acestea. Ambele specii, atât tigrul platanului cât și cel al stejarului, sunt specii alogene, adică specii care nu trăiau în mod obișnuit aici, dar fie introduse, fie odată cu transportul de bunuri, au ajuns în Europa și de acolo s-au înmulțit și s-au răspândit în alte regiuni, inclusiv în România.
Tigrul platanului a ajuns în România undeva prin 1990. Prima semnalare a fost la Craiova, iar tigrul stejarului a ajuns în vestul țării la Macea, pentru prima dată undeva în anii 2015. Aceste înțepături nu sunt periculoase, nu pot să transmită boli, nu produc alergii decât în cazuri foarte foarte rare și practic nu sunt un pericol nici pentru om, nici pentru alte viețuitoare.

Ce putem face ca să reducem contactele nedorite cu acestea?

Păi, în primul rând ar trebui să instalăm la ferestre plasă de insecte. Este foarte important ca aceste plase de insecte să fie etanșe, mai ales marginile unde se închid, pentru că ele sunt foarte subțiri și se pot strecura foarte ușor între ramele plaselor de insecte și fereastră. Așa deseori ajung prin aceste mici orificii să intre în locuințe.
Ambele specii iernează ca adult, asta înseamnă că la finalul verii sau chiar toamna devreme speciile pleacă de pe plantele gazdă în căutarea de adăpost pentru sezonul rece. În căutarea lor, pot să ajungă inclusiv în locuințe și inclusiv pe oameni.
În ceea ce privește combaterea chimică nu este o soluție, pentru că deseori insecticidele ajung foarte greu în contact cu aceste insecte.
Ele în mod normal, v-am zis, iarna trăiesc ascunse în orificii, iar în timpul sezonului cald stau pe fețele ventrale ale funzelor și atunci insecticidele foarte greu ajung în contact cu ele. Mai mult sunt se hrănesc prin înțepat, aia înseamnă că nu se hrănesc la suprafața frunzei, unde insecticidele ajung și atunci trebuie un insecticid sistemic și practic mai mult rău ai face cu un insecticid sistemic, pentru că omoară o mare parte din insectele care pot să fie și benefice și la rândul lor să consume astfel de insecte care ne deranjează.
Singura soluție pentru tigrul platanului este să plantăm mai puțin platani în oraș sau să-i plantăm acolo în zonele unde nu deranjează populația. Iar în cazul tigrului stejarilor efectiv n-avem ce să facem decât să ne adaptăm la situație. (Ioan Alexandru Rădac, lector la Universitatea de Vest din Timișoara)

 

Pentru a preveni intrarea ploșnițelor în locuințe, trebuie să avem grijă să scuturăm hainele scoase afară la aerisit sau uscat. De asemenea, se recomandă astuparea găurilor sau a spațiilor mici prin care toate aceste insecte ar putea intra în casă, eliminarea buruienilor din jurul casei și menținerea curățeniei în curți.

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 14:47

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?

Aproximativ 116.000 de elevi și preșcolari din județul Cluj încep luni, 9 septembrie, un nou an școlar. Unele instituții de învățământ vor...

Cum se prezintă școlile din județul Cluj?
15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 13:12

15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana

15 milioane de lei va investi Primăria în Spitalul Clinic Municipal Clujana, singurul care este în subordinea instituției.   Viceprimarul...

15 milioane de lei investiți în Spitalul Municipal Clujana
Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 12:25

Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani

Metroul de la Cluj ar putea fi finanţat din sumele provenite din certificate verzi, pentru că este transport verde, a declarat premierul Marcel...

Metroul de la Cluj pierde finanțarea. Se caută noi surse de bani
Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca
De prin Cluj marți, 3 septembrie 2024, 11:32

Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca

Elevii clujeni din clasele primare au și în acest an la dispoziție autobuze speciale care să îi ducă la școală.   Viceprimarul Dan...

Noutățile acestui început de an școlar la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 2 septembrie 2024, 11:15

Eveniment internațional în premieră, găzduit de USAMV Cluj-Napoca

În premieră în România și în regiunea Europei Centrale și de Est, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din...

Eveniment internațional în premieră, găzduit de USAMV Cluj-Napoca
De prin Cluj duminică, 1 septembrie 2024, 10:37

Restricții la controlul de securitate al lichidelor în bagajele de mână pe aeroporturile din UE

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj informează că începând de duminică, 1 septembrie, ca urmare a Deciziei Comisiei Europene, vor fi...

Restricții la controlul de securitate al lichidelor în bagajele de mână pe aeroporturile din UE
De prin Cluj sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Premieră mondială la Festivalul Stradal WonderPuck

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 20.00, clujenii sunt așteptați la WonderPuck 8, la un spectacol care va avea loc în premieră absolută,...

Premieră mondială la Festivalul Stradal WonderPuck
De prin Cluj vineri, 30 august 2024, 18:57

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat joi, 29 august, în ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca....

Proiectul trenului metropolitan Gârbău–Bonțida a fost aprobat