Ascultă Radio România Cluj Live

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

Cel mai recent proiect desfășurat de Casa Tranzit cu copiii de la Pata Rât.

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 aprilie 2024, 16:22

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab.

O viață în culori

 

Cel mai recent proiect desfășurat de Casa Tranzit li s-a adresat lor, iar timp de jumătate de an adolescenții au lucrat în fiecare sfârșit de săptămână sub îndrumarea unor artiști vizuali.

Au explorat orașul, dar și propriile vieți, pentru a pune în creații vizuale – pictură, fotografie, colaj, print și film scurt – cum se văd pe ei înșiși și lumea din jur.

 

 

Reporter: Veselie mare la Casa Tranzit în Cluj-Napoca, la deschiderea expoziției în care și-au prezentat lucrările 50 de adolescenți, cei mai mulți veniți din Pata Rât la oraș. Timp de jumătate de an au lucrat, iar duminică s-au bucurat. Ce și-a propus Casa Tranzit prin proiectul Tranzit Visual Lab, ne explică Claudiu Lorand Maxim și Iasmina Cloșcă.

Iasmina Cloșcă: Un lucru pe care l-am vrut e cumva să existe o formulă care seamănă mai tare cu ceva permanent, cu un program, pentru că în tabăra din vară vin, stau copii o săptămână, 2 săptămâni, dar aici era puțin diferită structura, adică veneau în fiecare weekend, aveau ateliere, se întorceau după o săptămână, ș.a.m.d. Și ne doream cumva să se fixeze imaginea, să revină la Tranzit într-un mod susținut,nu doar pentru o perioadă de excepționalitate, să zicem așa.

 

Claudiu Lorand Maxim: Partea vizuală, fiind un mediu atât de puternic, are mult de-a face cu auto-reprezentarea și cum se văd ei, cum se reprezintă ei, cum aleg să vorbească despre ei, atât în imagine, când și în sunet. Au fost foarte multe interviuri, cum aleg să se exprime în fotografie, în desene.

Asta pentru noi a fost important și cum exprimă ceva ce are legătură cu viața lor și e vorba despre subiectivitatea lor.

 

Veselie mare la Casa Tranzit

 

Reporter: Un pic despre atelierele săptămânale în care copiii, adolescenții au lucrat alături de artiști vizuali.

 

Iasmina Cloșcă: Tot ce s-a întâmplat a fost întotdeauna într-o zonă de experiment și toți coordonatorii, de atelier au avut miza asta, de a se adapta în funcție de cum se dezvoltă dinamica la ateliere. Deci, niciodatănu putem zice că au existat practici de film making sau practici de printing. A ieșit ceva din intenția inițială și dinamica care să forma la ateliere.

 

Claudiu Lorand Maxim: A fost important să implicăm oameni care în trecut au fost la rândul lor participanți la genul ăsta de ateliere.

Ca să ajungem la adolescenții care vin aici avem niște colege care locuiesc și au locuit în Pata Rât, care vorbesc cu părinții direct: bat la ușă, vorbesc cu părinții, le explică despre ce e vorba și astfel oamenii ajung aici. Că dacă punem un afiș în centru, nu e efectiv din punct de vedere al comunicării. Și parte din cei care au fost acuma facilitatori, Noemi, de exemplu, a fost anul trecut beneficiar la un proiect similar și este una dintre facilitatoarele comunitare și colega noastră.

În felul ăsta încercăm să imaginăm proiectele și sper că ăsta este o etapă din ceva pe termen lung, adică țintim oarecum un orizont pe termen lung, cu asta.

 

Cel mai bun feedback

 

Reporter: Cel mai bun feedback primit prin prisma Iasminei Cloșcă și a lui Claudiu Loran Maxim.

 

Iasmina Cloșcă: Cred că faptul că a devenit vizibil și ni s-a comunicat direct, că și-au găsit motivație pe parcurs să înțeleagă anumite lucruri care li se păreau bizare sau li se păreau plictisitoare sau li se păreau neinteresante ș.a.m.d. Adică au dezvoltat răbdare să rămână în procesele astea care nu erau neapărat familiare cred că, în primul rând, pentru ei și ăsta pentru mine a fost un semn foarte bun. Adică înseamnă că se întâmplă un proces.

În momentul în care ceva se schimbă, de când vii până când pleci, înseamnă că există un proces activ și dacă am reușit să punem în mișcare un proces activ, deja a fost un semn, un semn foarte pozitiv. Asta mi-a picat bine.

 

Claudiu Lorand Maxim: A fost super multă bunăvoie și asta se simte. Se simte în îmbrățișări, se simte în mulțumiri, simte cum ne raportăm unii la alții. Și e îmbucurător să știi că reușim să ne adunăm din când în când la un loc atâția.

 

Reporter: Expoziția copiilor rămâne deschisă, de vizitat, iar săptămâna continuă la Casa Tranzit cu o serie de forumuri pe teme precum locuri dedicate artei educaționale și publicului tânăr, pedagogie critică, dialog între elevii clujeni și reprezentanții Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, auto-reprezentare și artă comunitară, concluzii. întâlnirile au loc în fiecare zi, de la ora 17:00 la Casa Tranzit.

 

 

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani
Reportaje sâmbătă, 7 septembrie 2024, 00:00

Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani

Fanfara din Petrești împlinește 145 de ani de activitate neîntreruptă și are un sediu proaspăt renovat în care, pe lângă spațiile...

Fanfara din Petrești (Sebeș) sărbătorește 145 de ani
Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO
Reportaje vineri, 6 septembrie 2024, 00:00

Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO

Lucrările la drumul Transapuseana au fost finalizate și urmează să fie recepționate până la sfârșitul acestei luni. Șoseaua are o lungime...

Drumul Transapuseana – 78 de km prin inima Munților Apuseni | FOTO
Toamna se numără… chiriile studenților
Reportaje joi, 5 septembrie 2024, 14:53

Toamna se numără… chiriile studenților

Cu mai puțin de o lună până la începerea anului universitar, studenții vor să fie siguri că găsesc cea mai bună variantă pentru a-și...

Toamna se numără… chiriile studenților
ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!
Reportaje luni, 2 septembrie 2024, 12:57

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!

Magazinele online chinezești au devenit tot mai populare. Se estimează că românii înregistreaza peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile...

ATENȚIE CE PRODUSE CUMPĂRAȚI! Românii fac peste 10.000 de comenzi zilnic pe site-urile Shein și Temu!
Reportaje sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO

De Ziua Limbii Române, sărbătorită din anul 2013 în 31 august, vizităm singurul muzeul al limbii din România. El se află la Cluj, în cadrul...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
Reportaje vineri, 30 august 2024, 12:38

”Hai să facem Ziua Bună”

De vineri, 30 august, până duminică, 1 septembrie, o serie de activități culturale și ateliere creative adresate atât adulților cât și...

”Hai să facem Ziua Bună”
Reportaje joi, 29 august 2024, 11:25

Profesorii spun despre el că este un geniu!

La olimpiadă au participat 98 de concurenți din 25 de țări.   Lotul României s-a întors acasă cu patru medalii și mai mult decât atât,...

Profesorii spun despre el că este un geniu!
Reportaje sâmbătă, 24 august 2024, 00:00

Pompei – capsula timpului

Pășesc agale pe străzile unui oraș fondat chiar la poalele Vezuviului. Oare cum au cutezat întemeietorii lui să-l ridice chiar acolo? Mi se...

Pompei – capsula timpului