Parada modei cu haine din produse reciclate [FOTO]
Astăzi am asistat la o paradă a modei inedită, la Școala Gimnazială Emil Isac din Cluj-Napoca.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 aprilie 2024, 16:12
Pungi de plastic, saci de gunoi, hârtie creponată, carton, dopuri de plastic sunt doar câteva din produsele reciclate de către elevii Școlii Gimnaziale “Emil Isac”.
Ajutați de imaginație, talent și creativitate, aceștia, în cadrul programului Săptămâna Verde, au reușit să realizeze produse vestimentare care de care mai interesante. Acestea au fost prezentate în cadrul unei parade de modă inedite.
Reporter: Imaginație, creativitate, un strop de talent și o grămadă de produse care pot fi reciclate sunt rețeta perfectă pentru a crea o ținută ruptă parcă din poveștile fascinante cu prinți și prințese. Dacă nu mă credeți, elevii de la Școala Gimnazială Emilisac vin cu argumentele necesare.
Vorbitor 2: Eu am decis să mă îmbrac într-o prințesă pentru că am vrut să-mi amintesc de vremurile în care eram copil și acest costum mi-a luat aproximativ o lună deoarece am metal, am și plastic, am ales să pun și hârtie și am și puțină sticlă la gât.
Reporter: Cine a desenat rochia?
Vorbitor 2: Am decis anul acesta să nu îmi fac prima oară o schiță înainte, am decis să o fac cum îmi vine inspirația și am tăiat-o pe baza unei rochii de prințesă. Aici are un cadru din metal pe care este pusă hârtie, iar apoi acest sac de plastic. Pieptul l-am făcut pe bază de carton și hârtie. Floricelele acestea sunt din plastic, aceasta este folie de aluminiu care este un metal, iar pălăria am decis s-o fac dintr-un capac care mamei mele nu-i mai trebuia, pe care am atașat o fundiță.
Reporter: Și văd că ai accesorizat-o cu o gentuță din polistiren, cu doi trandafiri. Și appucii sunt tot din materiale reciclabile. Cum te numești?
Vorbitor 2: Prințesa Eva.
Reporter: Tu cine ești?
Vorbitor 3: Sunt Baciu Ștefania, sunt elevă în clasa a 5-a a și am făcut un proiect din capace, un slogan: Reciclați, nu aruncați! E realizat pe un carton vechi. Am lipit foi albe și am lipit capacele cu lipici lichid. Sunt îmbrăcata în mireasa albastră, să zic așa. O rochie făcută din scotch verde și saci de gunoi albaștri.
Reporter: Tu cine ești?
Vorbitor 4: Zeaga Alexandra.
Reporter: Văd că ai o rochie făcută din… ?
Vorbitor 4: Din pungă de gunoi neagră cu un colț făcut din scotch și am lipit foile unei cărți rupte, găsită.
Reporter: Ești o prințesă?
Vorbitor 4: Ce credeți? Da, sunt una războinică!
Reporter: Ce trenă frumoasă ai! Cine a făcut-o?
Vorbitor 5: Mama. Am ajutat-o și eu.
Reporter: Și din ce ai reușit să o faci?
Vorbitor 5: Din reviste. Am și o geantă făcută dintr-o vază de la niște flori primite de mama.
Reporter: Ce țin eu în mână ce e?
Vorbitor 5: E o brățară făcută din CD și din suport de la hârtie de bucătărie.
Reporter: Tu cine ești?
Vorbitor 6: Eduard.
Reporter: Eduard, tu ești un cub?
Vorbitor 6: Nu, sunt piesă de lego. Am făcut-o în 2 zile din hârtie creponată, capace și o cutie.
Vorbitor 7: Astăzi am participat la un concurs cu premii unde facem obiecte din materiale reciclabile. Aici am făcut o planșă din capace cu formule matematice care ne vor ajuta și în viitor și în clasele mai mari.
Reporter: Doamna profesor Ioana Zbuce în curtea școlii sunt o minunăție de costume pregătită pentru paradă, realizate din materiale reciclabile. Cum a pornit ideea acestei activități?
Ioana Zbuce: Suntem deja la a 2-a ediție a acestei parade. Am observat anul trecut că a fost un real succes, copiii noștri au fost bucuroși să se implice, să se constumeze. Bineînțeles, au avut și sprijinul părinților, bunicilor și atunci am considerat oportun să reluăm această paradă. Vremea a fost de partea noastră anul acesta.
Reporter: Există o temă a acestei activități sau copiii își aleg să creeze ce costume doresc ei?
Vorbitor 5: Bineînțeles că imaginația copiilor este infinită și ați putut observa că au reușit să confecționeze care mai de care costume din ce în ce mai reușite față de cele de anul trecut, dar da, sunt îndrumați să folosească materiale reciclabile și este și o parte educativă a acestei activități.
Reporter: Activitatea s-a încheiat cu o festivitate de premiere, în care munca celor mai buni creatori a fost recompensată cu diplome și premii.
Audio/foto: Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.