Cum au apărut săruturile: care este cel mai vechi record?
Săruturile au intrigat omenirea de secole.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 aprilie 2024, 18:00
În zilele noastre, există mai multe culturi care evită toate tipurile de săruturi. Într-un studiu din 2015 asupra a 168 de culturi moderne, doar 46% dintre ele practicau sărutul sexual și romantic.
Săruturile, acte de intimitate universal recunoscute și practicate în diverse culturi, au intrigat omenirea de secole. Dincolo de expresia lor romantică și sexuală, săruturile joacă un rol crucial în interacțiunile umane, sunt un gest de afecțiune adânc înrădăcinat în evoluția noastră și împărtășit cu rudele noastre cele mai apropiate, cum ar fi cimpanzeii și bonobo.
Deși este mai mult decât probabil că sărutările au fost deja împărtășite înainte de apariția scrisului, până nu demult, se credea că cele mai vechi mărturii ale sărutărilor au fost găsite în Vede, texte hinduse care datează din anul 1500 î.Hr. Totuşi, o descoperire recentă a rescris o parte din această poveste.
În mai 2023, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și de la Universitatea din Oxford au publicat un studiu în revista „Science” care a dezvăluit că oamenii se sărută de cel puțin 4.500 de ani . Această descoperire împinge înapoi istoria săruturilor cu aproximativ 1.000 de ani.
Pe mii de tăblițe de lut din Mesopotamia, o regiune istorică care cuprindea părți din ceea ce este acum Irak, Siria și Turcia, între râurile Eufrat și Tigru, se pare că sărutul era deja o practică mai mult decât stabilită.
Sărutul nu trebuie considerat un obicei care a apărut într-o singură regiune și s-a răspândit de acolo, ci mai degrabă pare să fi fost practicat în mai multe culturi antice timp de câteva milenii, afirmă Troels Pank Arbøll, autorul principal al studiului și expert în asiriologie.
Pe una dintre aceste tăblițe, datată 2.000 î.Hr., un cuplu gol este înfățișat îmbrăţişat, făcând sex și sărutându-se. Acest studiu se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări științifice despre sărutul romantic și sărutul sexual, ajutându-ne să înțelegem originile acestei practici în comportamentul social uman și viața intimă.
Ce semnificație avea în antichitate actul sărutului?
Pe lângă faptul că este fundamental pentru comportamentul social și sexual, ar fi putut contribui în mod neintenționat la răspândirea microorganismelor, inclusiv a virușilor, între oameni de-a lungul timpului. Studiile efectuate în texte medicale din Mesopotamia menționează o boală cu simptome asemănătoare infecției cu herpes, evidențiind posibila legătură între sărut și transmiterea agenților patogeni în istoria umanității.
Acest detaliu, deși aparent mic, are o mare valoare istorică și științifică. De exemplu, ar putea explica răspândirea rapidă a virusului herpes în urmă cu 5.000 de ani în Europa, posibil legată de introducerea de noi practici culturale în sărut de natură sexuală și romantică și care a coincis cu valuri de migrație din Eurasia.
Săruturile de pe tăblițele mesopotamiene ne oferă o privire asupra modului în care era exprimată intimitatea în civilizațiile antice, iar cercetătorii studiului sunt optimiști cu privire la posibilitatea de a continua să urmărească originea săruturilor în istoria noastră.
Cine știe, poate vom descoperi un sărut într-o pictură rupestră la un moment dat, a declarat Arbøll unei reviste de specialitate. (www.20minutos.es)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Jennifer Murray/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.