Casa Artelor a fost modernizată
Evenimentul a marcat deschiderea către public a spațiilor educaționale și creative, inclusiv a expoziției „Făurind Transilvania. Oameni și meșteșuguri”
Articol editat de cristina.rusu, 25 aprilie 2024, 16:17 / actualizat: 26 aprilie 2024, 13:00
Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale din Sibiu a trecut printr-un amplu proces de renovare, iar porțile sale vor fi deschise oficial începând cu data de 7 mai, cunoscută popular drept a 3 a zi de Paște.
Pe lângă aspectul nou, vor fi implementate diverse programe educaționale, au fost amenajate spații pentru meșteșuguri, dar și un magazin pentru comercializarea obiectelor produse de către meșteșugari.
Ciprian Ștefan, directorului Muzeului Astra, alături de echipa cu care a implementat proiectul a prezentat noua față pe care a luat-o clădirea.
La parterul casei artelor sunt amenajate spații pentru ateliere meșteșugărești la care se vor putea implica și doritorii de experiențe tradiționale, dar și un magazin care valorizează produsele meșterilor.
La etajul unu sunt spațiile pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, în care se va face certificarea competențelor meșterilor.
La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție fascinantă a patrimonului cultural transilvănean, prezentat în mod digital.
Casa Artelor Centrul de Activități și Resurse Regionale astăzi își deschide punctual porțile, urmând ca în 7 mai să aibă loc deschiderea oficială.
La orice gospodărie, când îți făceai casa toată vecinătatea îți era alături ca să o termini și să ai unde să stai, dar după ce o terminai tot vecinătatea venea să-ți spună că nu ai făcut bine, că trebuie să faci și aia și aia.
Așa am făcut și noi azi, ca orașul, județul și țara să beneficieze de acest proiect pentru că nu este proiectul Muzeului Astra, este proiectul care aduce încă o armată care va păstra valorile tradiționale, identitare din România.
Acest proiect este al treilea meu copil, îl visam de mult pentru că noi avem datorie față de patrimoniul imaterial și față de meșteri, cum peste 50 de ani când ai noștri copii și ai noștri nepoți se vor bucura de activități culturale de calitate în muzeul în aer liber sau în zona centrală dacă nu așezi un drum al dezvoltării economice pentru meșteri.
Nu a fost deloc ușor, dar iată că ne aflăm în momentul în care ne bucurăm că într-adevăr ceea ce spunem noi la Astra, la noi cultura se trăiește, se consumă și dezvoltă sustenabil societatea. (Ciprian Ștefan, director Muzeul Astra)
Andreea Ciortea: Am început cu 40 și ceva de luni în urmă acest proiect, am avut componenta de educație de la copii până la adulți și cel mai important a fost că am rămas, chiar dacă am ieșit de multe ori din zona de confort, în învățare.
Cultura și educația nu pot fi ținute departe, vorbim despre patrimoniu imaterial, vorbim despre învățare din generație, tot antrenament.
În cadrul acestui proiect s-a format un centru de recunoaștere a competențelor profesionale, dobândite pe alte căi decât cele formale.
A fost un proces de învățare și pentru mine, de ieșire din zona de confort, de onestitate și de recunoaștere că atunci când ai răbdare, când nu te dai bătut, o să vină și rezultatele. Cred că este unul dintre cele mai frumoase rezultate pe care eu le-am văzut într-un proiect.
Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale a fost implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024.
George Nedea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.