În piețe și magazine nu se poate vinde orice și oricum
Șeful CPC Cluj, Mircea Radu, spune că supravegherea este permanentă, deși lipsesc facilități importante, cum ar fi laboratoarele certificate de analize.
Articol editat de cristina.rusu, 26 aprilie 2024, 14:49
Comisariatele pentru Protecția Consumatorilor verifică frecvent prestația comercianților din magazine și piețe.
– În unele magazine se vând cofraje cu ouă gata vopsite, garantate până la 30 de zile. Cum să fie un ou fiert valabil 30 de zile?
– Producătorul asigură prin documentele puse la dispoziția noastră sau a DSVSA că produsele pot fi comercializate după un tratament. Noi am verificat și ouăle vopsite, vă spun drept, ca și documentele pe care le aveau.
– Da, dar noi nu avem un laborator certificat pentru analiza produselor alimentare. În 2015 era vorba că se face unul mare în București, dar nu s-a mai făcut nimic. Iar atunci, dacă le spuneți “Domnule, am făcut analiza, oul tău e stricat”, ei vor zice “Unde ați făcut-o? Vă dau în judecată, nu e un laborator autorizat”.
– Documentele obținute le dau posibilitatea comercianților să pună acea marfă pe piață, dar nu poate verifica nimeni conținutul și calitatea.
– O firmă primește licență sau autorizație, să spunem pentru un salam. Ea prezintă o rețetă și niște produse, primește o licență, dar după aceea nu mai verifică nimeni dacă a respectat rețeta, nici n-are cum să verifice, eventual dacă putrezește ceva și miroase.
– Din punct de vedere al rețetarului și al ingredientelor folosite într-un produs final, DSVSA, prin medicii arondați fiecărei unități de producție, le verifică înainte de a fi puse pe piață.
– Știți că există parizer de 7-8 lei kilogramul, chiar nu contează ce conține? Totuși, să permiți punerea în vânzare a unor asemenea produse…
– Până la urmă prețul dictează tipul de produs.
– Ce să urmărească oamenii la cumpărături?
– În primul rând, să citească eticheta. E foarte important ce conține produsul din magazin.
– Dar dacă e la piață? Mielul, de exemplu.
– Să-l verifice din punct de vedere organoleptic, adică miros, gust, toate aceste elemente care dau percepția de proaspăt. Până la urmă, instinctul trebuie să ne arate dacă produsul e bun sau nu. Dacă emană un miros mai ciudat, sau e uscat, poate a stat în bătaia soarelui. Piețele sunt verificate atât de către comisarii noștri cât și în controale comune cu alte instituții. Încercăm să ținem sub control partea aceasta de comerț, dar nu excludem să fie și alte tipuri de vânzări. De pildă, cei de pe marginea drumului sunt de evitat sub orice formă. Este esențial să luăm din locuri autorizate, piețe, magazine, hipermarket-uri sau magazine locale.
– Din câte am înțeles, cele mai rapid se strică lactatele.
– De fapt, produsele care nu sunt ținute la temperatura optimă. Îndemn consumatorii să verifice temperatura locului de expunere a produsului. Undeva într-un colț al vitrinei trebuie să fie un termometru.
– La prețuri puteți interveni?
– De foarte multe ori și aici atrag atenția asupra prețurilor diferite raft-casă de marcat. Această diferență a fost sancționată de nenumărate ori printr-o lege specială, numărul 363, privind practicile comerciale incorecte. Se aplică sancțiuni la cifra de afaceri a operatorilor economici și, ca atare, la marii retaileri au început să apară prețuri afișate electronic, o investiție mare, dar care permite ca orice schimbare să se facă în timp real.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.