Ascultă Radio România Cluj Live

Dulciurile de lux și trendurile actuale

Se mai caută gusturile tradiţionale (doboș, snickers, rafaello etc)?

Dulciurile de lux și trendurile actuale

Articol editat de cristina.rusu, 30 aprilie 2024, 11:03

Cum s-a schimbat trendul comercial în materie de prăjituri de sărbători şi petreceri aflăm de la Alexandru Szabo, inginer în industria alimentului, specializat în patiserie și dulciuri de lux:

 

Alina Nechita: Cum s-a schimbat trendul comercial în materie de prăjituri de sărbători? Diferă de la o sărbătoare la alta?

Trendul comercial cred că se îmbunătățește de la un an la altul din punct de vedere economic. Tot mai multe persoane și în special tinerii aleg să cumpere prăjituri sau deserturi pentru mesele festive.

Și la sate am observat că iau naștere tot mai multe laboratoare de cofetărie și firme de catering, iar această tendință de a cumpăra deserturile sau prăjiturile pentru evenimente ia amploare.

Desigur, sunt și cazuri în care se gătește în familie, ca o tradiție, însă se pare că timpul nu e mereu de partea noastră, mai ales în preajma sărbătorilor.

Tot cu ocazia lor, din nefericire apare și o risipă alimentară mai accentuată datorită achizițiilor în exces de mâncare.

Iar dacă ne raportăm la alte evenimente, personale, aici se schimbă puțin lucrurile. Clienții devin mai chibzuiți și totul e calculat la virgulă.

 

La capitolul cerințelor față de aspectul prăjiturilor sau a deserturilor, gusturile diferă foarte mult de la consumator la consumator.

În timp ce tot mai multe cofetării adoptă variante de decor cât mai naturale și simple, există de asemenea și cereri mai speciale întâlnite de obicei la nunți sau botezuri.

Anumite culori, anumite modele sunt cerute, lăsând deoparte de multe ori adevărata calitate a produsului în detrimentul aspectului.

 

Alina Nechita: Se mai caută gusturile tradiționale (doboș, snickers, rafaello, etc?)

 

Categoric da. În rândul unui segment destul de mare de consumatori, persoane peste 30-40 de ani, prăjiturile clasice rămân în topul preferințelor cu orice ocazie.

Unele cofetării încearcă să creeze deserturi noi pornind de la acestea, însă eu sunt de părere că prăjitura clasică nu poate fi schimbată.

Aici amintim de celebra prăjitură snickers, albinița, Petre Roman, doboș, prăjitura înghețată și multe altele.

Și chiar dacă nu e tocmai un desert, gustul tradițional al cozonacului e de nelipsit de pe masa de sărbători.

Oricare variantă de deserturi ar fi (tradiționale sau moderne) cozonacul le completează perfect. Este și probabil va rămâne în ADN-ul nostru.

 

Cum sunt trendurile în materie de prăjituri și deserturi la noi, comparativ cu alte țări europene?

 

La capitolul gastronomie sau deserturi, e clar că Franța dictează trendul.

Și la noi în țară sunt cofetării care reușesc să scoată produse similare, calitative și să spunem, la modă. Însă din păcate cultura noastră gastronomică nu prea e înrădăcinată.

Unele persoane vor fi de acord cu mine, altele nu. Plus că, e greu să urmezi trendurile în acest domeniu având în vedere calitatea slabă a unui procent destul de mare a materiei prime folosite în România.

Din păcate, e realitatea. Anul acesta de exemplu au fost extrem de mediatizate în țările vestice ouăle de Paște făcute din ciocolată și umplute cu tot felul de creme.

Ca mică paranteză, vă vine să credeți sau nu, dar noi ca și popor cumpărăm regulat surogate de ciocolată în locul ciocolatei adevărate.

Există foarte multe produse denumite “tabletă cu cacao”. Aceasta nu e ciocolată. Și un alt lucru de precizat, cert este că un trend pe care țara noastră îl urmează este de a crește constant prețurile.

Alexandru Szabo, inginer în industria alimentului, specializat în patiserie și dulciuri de lux

Dacă ne poți spune câte ceva din secretele asocierilor de gusturi și arome, la dulciuri, care sunt surprinzătoare din perspectiva efectului.

 

Dacă totuși vrem să facem acasă prăjiturile de Paște sau nu numai, să încercăm rețete noi cu care să ne surprindem familia sau invitații, este foarte important de urmărit un lucru.

Iar acest lucru face diferența între o prăjitură prea dulce care ne dă o senzație nu tocmai plăcută după ce am mâncat o singură bucățică și o prăjitură reușită despre care toată lumea va întreba care e secretul din spate.

În industria alimentară e la ordinea zilei folosirea diferitelor tipuri de acizi pentru a îmbunătăți calitatea organoleptică a produselor și în special a deserturilor sau a produselor dulci.

Cu siguranță vă este familiară expresia „corector de aciditate: acid citric” scrisă pe lista ingredientelor.

Ce putem face noi acasă este să încercăm să introducem în rețetă o componentă mai acrișoară. Un gem de fructe cu mai puțin zahăr, suc de lămâie unde e posibil sau poate puțin iaurt, ori smântână fermentată. Veți vedea diferența.

Din punctul meu de vedere e cel mai important secret dacă vrem să creăm deserturi sau prăjituri surprinzătoare.

 

Alian Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca