Pregătiri pentru masa de Paști
Odată cu apropierea sărbătorilor Pascale începe și febra pregătirilor.
Articol editat de Popovici Ioana, 30 aprilie 2024, 12:45
Gospodinele sau găzdoaiele, cum li se spune prin Maramureșul istoric, sunt preocupate de ce bucate vor pregăti pentru masa de Paști. Maramureşul istoric este locul unde tradiţiile sunt păstrate cu sfințenie.
Pentru a afla cum se pregătesc pentru această sărbătoare am stat de vorbă cu câteva gospodine din Sighet și din împrejurimi.
Reporter – Cum vă pregătiţi pentru Paşti? Ce bucate puneți pe masă?
Ileana din Sighet – Noi de Paște ne pregătim aşa cum se cuvine. Facem pască, facem sarmale, șuncă, fierbem ouă pe care le vopsim, facem ciorbă de miel, facem prăjitură, şi tot felul de bunătăţi.
Reporter – Aveţi un produs care vă place mai mult? Un fel de mâncare care se consumă mai mult la dumneavoastră?
– Da, șuncă și ciorbă de miel.
Reporter – Cam cât cheltuiți pentru o masă de paște?
– Cam 700 – 800 de lei, cam așa.
Reporter – Vorbim şi cu doamna Maria, gospodină din Giulești. Ce pregătiți dumneavoastră pentru Paști? Care este tradiția la Giulești?
Maria din Giulești – În primul și în primul rând ne punem casa la punct și sufletul să fie curat ca să putem mânca pasca pe care o pregătim cu drag și nelipsitele mâncăruri tradiționale cârnați, șold, mielu, brânză, urdă. Mai mult de atât, oricine ai fi pe lume nu poți să nu consumi, dar toate acestea sunt dintotdeauna specifice mesei de Sfintele Sărbători.
Reporter – Cam cât cheltuiți așa pentru o masă de Paște?
– N-aș putea să vă spun exact, dar aproximație așa mă gândesc că undeva pentru trei persoane, în jur de 600 – 700 de lei.
Doamna Ioana vine tocmai din satul Sat Şugatag, un sat unde, de asemenea, tradițiile se păstrează cu sfințenie.
Doamna Ioana cum vă pregătiți dumneavoastră pentru Paști? Care sunt produsele pe care le puneți pe masa de Paște?
Ioana din sat Șugatag: Păi, ne pregătim în primul rând cu pasca, frământată apoi coaptă la cuptor, cozonacii, mielul la cuptor. Deci totul din produsele noastre din producția noastră. Mielul, nelipsitul miel la masa de Paște, miel umplut, miel friptură făcut tot la cuptor. Deci de toate pregătim. Mergem la biserică la sfințitul păștii, nu prânzeşte nimeni până când nu se vine de la biserică. Asta-i tradiția la noi în Sat, Șugatag, îmbrăcați în portul tradițional, cu mic,cu mare, cel mai bătrân membru din casă, spune rugăciunea înainte de a ne așeza la masă și pe urmă servim din toate produsele gătite cu suflet de găzdoaie.
Reporter – Cam cât cheltuiți pentru masa de paște?
– Acum n-aș ști să vă zic un preț, pentru că majoritatea produselor sunt ale noastre. Deci nu aș putea să vă spun un preț estimativ.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!