Ascultă Radio România Cluj Live

Pregătiri pentru masa de Paști

Odată cu apropierea sărbătorilor Pascale începe și febra pregătirilor.

Pregătiri pentru masa de Paști

Articol editat de Popovici Ioana, 30 aprilie 2024, 12:45

Gospodinele sau găzdoaiele, cum li se spune prin Maramureșul istoric, sunt preocupate de ce bucate vor pregăti pentru masa de Paști. Maramureşul istoric este locul unde tradiţiile sunt păstrate cu sfințenie.

Pentru a afla cum se pregătesc pentru această sărbătoare am stat de vorbă cu câteva gospodine din Sighet și din împrejurimi. 

 

Reporter – Cum vă pregătiţi pentru Paşti? Ce bucate puneți pe masă?

Ileana din Sighet – Noi de Paște ne pregătim aşa cum se cuvine. Facem pască, facem sarmale, șuncă, fierbem ouă pe care le vopsim, facem ciorbă de miel, facem prăjitură, şi tot felul de bunătăţi.

 

Reporter – Aveţi un produs care vă place mai mult? Un fel de mâncare care se consumă mai mult la dumneavoastră?

 – Da,  șuncă și ciorbă de miel.

 Reporter – Cam cât cheltuiți pentru o masă de paște? 

  – Cam 700 – 800 de lei, cam așa.

 

 Reporter – Vorbim şi cu doamna Maria, gospodină din Giulești. Ce pregătiți dumneavoastră pentru Paști? Care este tradiția la Giulești? 

Maria din Giulești În primul și în primul rând ne punem casa la punct și sufletul să fie curat ca să putem mânca pasca pe care o pregătim cu drag și nelipsitele mâncăruri tradiționale cârnați, șold, mielu, brânză, urdă. Mai mult de atât, oricine ai fi pe lume nu poți să  nu consumi, dar toate acestea sunt dintotdeauna specifice mesei de  Sfintele Sărbători.

 

 Reporter – Cam cât cheltuiți așa pentru o masă de Paște?  

 – N-aș putea să vă spun exact, dar aproximație așa mă gândesc că undeva pentru trei persoane,  în jur de 600 – 700 de lei.

 

Doamna Ioana vine tocmai din satul Sat  Şugatag,  un sat unde, de asemenea, tradițiile se păstrează cu sfințenie.

 

Doamna Ioana cum vă pregătiți dumneavoastră pentru Paști? Care sunt produsele pe care le puneți pe masa de Paște?

 

Ioana din sat Șugatag: Păi, ne pregătim în primul rând cu pasca, frământată apoi  coaptă la cuptor, cozonacii, mielul la cuptor. Deci totul din produsele noastre din producția noastră. Mielul, nelipsitul miel la masa de  Paște, miel umplut, miel friptură făcut tot la cuptor. Deci de toate pregătim. Mergem la biserică la sfințitul păștii, nu prânzeşte nimeni  până când nu se vine de la biserică. Asta-i tradiția la noi în Sat, Șugatag, îmbrăcați în portul tradițional, cu mic,cu mare, cel mai bătrân membru din casă, spune rugăciunea înainte de a ne așeza la masă și pe urmă servim din toate produsele gătite cu suflet de găzdoaie.

 

 Reporter – Cam cât cheltuiți pentru masa de paște? 

– Acum n-aș ști să vă zic un preț, pentru că majoritatea produselor sunt ale noastre. Deci nu aș putea să vă spun  un preț estimativ.

 

 

Liviu Șiman

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Ne găsiți și pe facebook și instagram!

 

   

Un nou proiect cultural în parteneriat internațional „Împreună pentru Europa!”
Știri marți, 18 februarie 2025, 10:59

Un nou proiect cultural în parteneriat internațional „Împreună pentru Europa!”

„Împreună pentru Europa!”, un nou proiect cultural în parteneriat internațional va fi implementat în Maramureș.   Consilierii...

Un nou proiect cultural în parteneriat internațional „Împreună pentru Europa!”
11 persoane reținute într-un dosar de trafic de droguri
Știri vineri, 14 februarie 2025, 11:32

11 persoane reținute într-un dosar de trafic de droguri

17 percheziții domiciliare au fost efectuate ieri pe raza municipiului Baia Mare pentru descoperirea și destructurarea unei grupări care se ocupa...

11 persoane reținute într-un dosar de trafic de droguri
Un pacient a lovit mai mulți asistenți ce îl tratau la Spitalului Județean din Baia Mare
Știri joi, 13 februarie 2025, 13:39

Un pacient a lovit mai mulți asistenți ce îl tratau la Spitalului Județean din Baia Mare

Incident la Unitatea de primire urgențe a Spitalului Județean din Baia Mare. Pacientul se afla la urgențe miercuri, 12 februarie pentru a primi...

Un pacient a lovit mai mulți asistenți ce îl tratau la Spitalului Județean din Baia Mare
Memorialul din Sighetu Marmației se extinde
Știri joi, 13 februarie 2025, 11:09

Memorialul din Sighetu Marmației se extinde

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației se extinde.  Printr-un proiect finanțat prin PNRR, în clădirea...

Memorialul din Sighetu Marmației se extinde
Știri marți, 11 februarie 2025, 11:25

Parcare nouă la Muzeul Satului “Mihai Dăncuș” din Sighet

Lucrările de reamenajare a parcării la Muzeul Satului Maramureșean “Mihai Dăncuș” sunt aproape de final. Valoarea lucrărilor se ridică la...

Parcare nouă la Muzeul Satului “Mihai Dăncuș” din Sighet
Știri vineri, 7 februarie 2025, 09:50

Aparatură modernă la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare

Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare vine cu vești bune pentru pacienți. Secția de Recuperare Medicală,...

Aparatură modernă la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare
Știri joi, 6 februarie 2025, 11:08

Consilieri locali au votat pentru a avea gratuitate la bazinul de înot din localitate

Mai mulți consilieri locali ai comunei Recea, județul Maramureș au votat în ultima ședință de consiliu o hotărâre care prevedea gratuitate...

Consilieri locali au votat pentru a avea gratuitate la bazinul de înot din localitate
Știri joi, 6 februarie 2025, 10:31

Ucraineanul aflat de trei zile în Munţii Maramureşului a fost recuperat

Un cetăţean ucrainean care se afla de trei zile în Munţii Maramureşului, extenuat, în hipotermie şi fără hrană a fost recuperat miercuri...

Ucraineanul aflat de trei zile în Munţii Maramureşului a fost recuperat