Cum poate fi oprit cancerul de colon la timp
Studiu despre cancerul de colon: "O bacterie prezentă în gură este legată de creșterea tumorii".
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 mai 2024, 12:00 / actualizat: 2 mai 2024, 14:35
Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave.
De la gură la intestin
O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon. Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.
Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal.
Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.
Caracteristicile bacteriilor din al doilea grup sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele. Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului.
Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua cladă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.
Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.
Studii pe animale
Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate. Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă.
Ce înseamnă toate acestea?
Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.
Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso.
Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic?
Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției, a mai spus profesorul Gabriele Capurso. (www.ilfattoquotidiano.it)
Foto: CDC/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.