3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei
România ocupă locul 49 din 180 de state analizate, într-un clasament al libertății presei realizat de Reporterii fără Frontiere..
Articol editat de Cristian Zoicaș, 3 mai 2024, 09:24 / actualizat: 3 mai 2024, 11:41
Presiunea politică asupra presei este în creştere în întreaga lume, deşi jumătate din glob votează în acest an, avertizează Reporteri fără Frontiere în clasamentul pe anul 2024 publicat vineri, 3 mai şi citat de AFP.
Norvegia rămâne în fruntea acestui al 22-lea clasament al libertăţii presei, în timp ce Eritreea se află pe ultima poziţie, pe locul 180, după Siria.
România se află pe poziţia 49, în creştere cu patru locuri faţă de anul 2023, când se clasa pe poziţia a 53.
La nivel global, condiţiile pentru practicarea jurnalismului sunt precare în trei sferturi din ţări.
Mai puțină protecție
În mare, această ediţie din 2024 scoate în evidenţă că statele acordă mai puţină protecţie jurnalismului.
RSF subliniază astfel ‘o deteriorare îngrijorătoare a sprijinului şi respectului pentru autonomia presei’, în contextul în care ‘2024 este cel mai mare an electoral din istoria lumii’.
În plus, arsenalul dezinformării a fost îmbogăţit cu ajutorul inteligenţei artificiale generative.
Dezinformare și inteligență artificială
În mai mult de trei sferturi din ţările lumii există o implicare constantă a actorilor politici în campanii de propagandă sau dezinformare. Această implicare este descrisă ca fiind ‘sistematică’ în 31 de ţări.
Acest clasament este realizat pe baza ‘unui studiu cantitativ al abuzurilor comise împotriva jurnaliştilor’, pe de o parte, şi pe baza ‘unui studiu calitativ’, pe de altă parte.
Acesta din urmă se bazează ‘pe răspunsurile a sute de experţi în libertatea presei (jurnalişti, academicieni, apărători ai drepturilor omului) la aproximativ o sută de întrebări’, după cum informează Agerpres.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.