Cum ne rânduim în Vinerea Mare
În zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud se ţine și acum un obicei mai vechi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 mai 2024, 17:00 / actualizat: 3 mai 2024, 18:01
Vinerea Mare sau Vinerea neagră este considerată în tradiţia creştină o zi dedicată penitenţei sau postului negru.
În unele sate bistriţene ouăle se vopsesc vineri. Tot tradiţia spune că în această zi este bine să nu munceşti în gospodărie. Mulţi oameni îşi cumpără în această zi mielul, pe care urmează să-l sacrifice sâmbătă dimineaţa.
Un obicei vechi ținut și azi
Chiar daca s-a încetăţenit obiceiul ca ouăle să fie vopsite joia, în unele sate din zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud se ţine obiceiul mai vechi, ca ouăle să fie vopsite vineri, după cum am aflat de la Saveta Scridonesi, din Poiana Ilvei:
Noi vineri vopsim ouăle, că se zice că vineri s-o răstignit Domnul Cristos şi o picurat sângele pe ouă şi s-or făcut roşii.
Aşa se explică de ce ouăle se vopsesc în roşu. Mai demult, spun bătrânele satelor, ouăle erau vopsite doar în roşu, numai că în zilele noastre s-a pierdut acest obicei şi ouăle se vopsesc în mai multe culori.
Postul negru de vineri
Postul negru de vineri este pregătit de către cei care îl ţin încă de joi seara. Eugenia Linul din Salva ne-a povestit că cine ţine acest post negru, va fi mai puternic sufleteşte în tot restul anului:
De joi seara, de cum se gată prohodul Domnului la biserică, vine lumea acasă şi mănâncă un pic, aşa, mai cu socoteală, mâncare de post, după care nu mai mănâncă până în ziua de Paşti. Asta, care poate! Care nu, gustă ceva seara şi a doua zi ţine iarăşi. Acesta este Postul lui Cristos şi după ce l-o ţinut, omul este aşa de puternic, aşa-i de sănătos, aşa-i de mulţumit tot anul! Şi în anul care vine îşi zice că îl ţine iarăşi!
Sunt permise anumite munci
Aceeaşi tradiţie spune că vinerea nu se lucrează în gospodărie, dar sunt permise muncile la câmp. Sau cumpărăturile, pentru că acum părinţii le cumpără copiilor haine şi încălţări noi. Iar unii dintre oameni îşi cumpără mielul de vineri, ca să-l poată sacrifica sâmbătă dimineaţa.
Mai este doar o zi până la Învierea Mântuitorului!
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.