Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania
În Vinerea Mare comemorăm moartea şi îngroparea lui Iisus.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 mai 2024, 10:32
Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte, în căutarea celor care nu au făcut ce trebuie în Săptămâna Mare. Continuăm împreună pregătirea pentru Sfintele Paşti.
În Vinerea Mare comemorăm moartea şi îngroparea lui Iisus, iar seara credincioşii asistă la Denia Prohodului. Şi pentru că este ziua în care Iisus a răscumpărat neamul omenesc de sub păcatul strămoşesc, tradiţia spune că este bine să ţinem post negru. Ce alte obiceiuri consemnăm în Vinerea Mare ne spune etnologul Maria Golban Şomlea:
Maria Golban Şomlea: Există o credinţă legată de un personaj – nici nu ştiu dacă să-i spun malefic sau nu -, Joimăriţa. Este un personaj care sperie gospodinele care fac ceea ce nu trebuie făcut în Săptămâna Mare, conform tradiţiilor din Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, chiar şi sudul Transilvaniei. Se spune că Joimăriţa vine pe la casele oamenilor în noaptea care desparte Joia Mare de Vinerea Mare. Femeile nu au voie să toarcă, să facă lucruri care nu mai sunt specifice acestei perioade, altfel Joimăriţa le arde degetele.
Este interzis cusutul şi tunsul în Vinerea Mare. Dar dacă astăzi se întâmplă să plouă, să nu vă necăjiţi, pentru că ploaia în Vinerea Mare e semn de belşug.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.