Ascultă Radio România Cluj Live

Vinerea Mare – ziua în care ne amintim de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi aşezarea Lui în mormânt

Astăzi este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi.

Vinerea Mare – ziua în care ne amintim de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi aşezarea Lui în mormânt
Foto: Foto: Wikipedia

Articol editat de Carmen Sas, 3 mai 2024, 10:31 / actualizat: 6 mai 2024, 10:56

Astăzi este Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici, o zi care aminteşte de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt.

 

Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, o zi de post negru, pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos, considerat de creştini Mântuitorul lumii.

 

Zi de mare doliu

 

În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Răstignirea nu era practicată de evrei. Cu excepția crucificării a 800 de locuitori ai Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul în 87 i.Hr., în Palestina această pedeapsă era aplicată doar de către autoritatea romană. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei, într-un loc public.

 

Din Scriptură aflăm că, după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.

 

Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixă o scândură pe care era consemnată vină condamnatului, în cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

 

Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricui s-ar fi milostivit să-l îngroape.

 

Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul sau aflat într-o grădina din apropierea locului răstignirii. (sursa crestinortodox.ro)

Sfântul Epitaf din altar

 

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Scoaterea Sfântului Epitaf semnifică coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

 

În Vinerea Mare, credincioşii refac, simbolic, alaiul care l-a condus pe Iisus Hristos de la cruce la mormânt.

În mijlocul bisericilor se află o cruce mare, aşezată la Denia de aseară, pe care este pictat Iisus răstignit. În faţa crucii va fi aşezat, astăzi, Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte să fie aşezat în mormânt.

În jurul acestei icoane în biserici, se intonează, în această seară, o cântare lungă, numită prohod, care exprimă tristeţea în faţa morţii lui Iisus dar şi speranţa că el va învia.

Epitaful va fi cinstit de credincioşi prin închinare şi aducerea de flori şi va fi purtat în procesiuni, în jurul bisericilor.

Din strămoşi se spune că pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi,potrivit crestinortodox.ro.

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare

  • Pentru că este ziua în care Iisus a răscumpărat neamul omenesc de sub păcatul strămoşesc, tradiţia spune că este bine să se ţină post negru.

 

  • Este interzis să se mănânce urzici în această zi, sau mâncăruri care conţin oţet, deoarece lui Iisus i s-a dat oţet după ce a fost biciuit.

 

  • Femeile nu vor lucra astăzi, nici pâine nu vor coace, deoarece ar putea atrage boala şi spiritele rele.

 

  • O altă activitate interzisă este tunsul, care va aduce necazuri asupra celor din familie.

 

  • Se spune că dacă plouă astăzi, este semn de belşug, grânele vor prospera tot anul.

 

  • Unii cred că dacă se scufundă astăzi în apă rece de trei ori, vor fi sănătoși tot anul.

 

  • Astăzi se afumă casa cu tămâie, se înconjoară de 3 ori (de preferat în zorii zilei) pentru ca gângăniile și dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi.

 

  • La încheierea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Ajunși acasă, ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

 

Mai presus de orice obicei sau tradiție, astăzi este o zi de tăcere și de meditație! 

 

Foto: Wikipedia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

 

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 14:08

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 18-a ediție la Sibiu, se va desfășura între 12 – 15 septembrie.  ...

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 12:44

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”

Despre plăcerea de a învăța limba spaniolă – interviu cu Serena Stan, profesoară de limba spaniolă la Institutul Cervantes din...

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 14:56

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate

A cincea ediție a Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) va avea loc în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu...

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 10:58

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului joi, 5 septembrie,...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra

Traducere de Petru Comarnescu.   Adaptare de Victor Parhon. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Valeria...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 11:02

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Sâmbătă, 31 august, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional...

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români

Numeroase instituţii de stat sau private, ambasade, oficii consulare și institute culturale românești din ţară sau străinătate organizează...

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români
Cultural joi, 29 august 2024, 13:28

Mă împart la zero – o nouă producție în spațiul Reactor

În data de 30 și 31 august, de la ora 20:00, tinerii artiști din cadrul programului de rezidențe Fresh Start, aflat la ediția a VII-a, vor...

Mă împart la zero – o nouă producție în spațiul Reactor