Vinerea Mare – Obiceiuri din Bihor | FOTO
În această zi a fost răstignit și a murit Isus Cristos, Mântuitorul lumii.
Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2024, 10:30 / actualizat: 6 mai 2024, 10:56
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc astăzi, Vinerea Mare. Ziua mai este cunoscută în popor ca Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor. Aceasta este o zi de doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Isus Cristos, Mântuitorul lumii.
Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se celebrează niciuna din cele trei Sfinte Liturghii. În Vinerea Mare preoții scot Sfântul Epitaf din altar și-l așează pe o masă în mijlocul Bisericii.
Tradiția ne spune că acest gest simbolizează coborârea de pe Cruce a lui Cristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Străbunii spuneau că, pe cei care trec de trei ori pe sub Epitaf nu-i doare capul, mijlocul și șalele în mijlocul anului, iar dacă-și șterg ochii cu marginea Epitafului nu vor suferi dureri de ochi.
Cei plecați află de venirea zilelor mari
Despre ce tradiții sunt în Bihor în această zi a vorbit interpreta de muzică populară Violeta Gherman, consultant artistic în cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor:
În Vinerea Mare, în general, în toate zonele din județul Bihor, creștinii nu lucrează. Nu lucrează pe câmp, nu coc, nu cos, nu spală, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului și pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri, a spus Violeta Gherman.
În trecut, femeile își luau cu ele acasă aceste lumânări, aprinse la cimitir, pentru că exista credința că în acest fel cei plecați află de venirea zilelor mari. Totodată, din moși strămoși se crede că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi unul rodnic.
Unii credincioși, mai ales cei din zona Beiușului, păstrează o tradiție cu sfințenie: duc acasă lumânarea aprinsă în Vinerea Marea, iar când este vreme grea, ploioasă, cu tunete și fulgere, aprind lumânarea aceasta pentru a potoli vremea rea. Tot în Vinerea Mare, credincioșii nu consumă urzici, pentru că Isus a fost bătut cu aceste plante, și nici oțeț nu se consumă pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu oțet, a mai spus Violeta Gherman.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.