Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Cum sărbătorim a doua zi de Paşti în Transilvania.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 mai 2024, 12:00
În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru rău, mai ales dacă am cam exagerat cu masa de sărbători.
Dacă prima zi de Paşti se obişnuieşte să o petrecem acasă, alături de familia restrânsă, obiceiurile din cea de-a doua zi se extind asupra unui cerc mai larg de cunoştinţe. Cum sărbătorim a doua zi de Paşti în Transilvania ne spune etnologul Maria Golban Şomlea:
Maria Golban Şomlea: A doua zi deja se poate merge la rude, dar după ce se merge la biserică. Conform tradiţiilor de altădată se făcea şi joc în satele noastre: după ce se mergea la biserică, oamenii mergeau acasă şi mâncau. Apoi se întâlneau cu toţii la locul unde se făcea jocul, cu muzicanţi, cu tinerii satelor şi cu toţi ceilalţi pe margine care se uitau, analizau şi ştiau cine cu cine vorbeşte, cine cu cine urmează să se căsătorească. Şi mai era un obicei în Câmpia Transilvaniei, un obicei cu scop moralizator, conform căruia se pedepseau feciorii care pe perioada postului au încălcat cutumele.
Andrea Nagy: Toate Joimăriţele pedepsesc numai fetele, în sfârşit se întâmplă ceva şi cu feciorii.
Maria Golban Şomlea: Printre feciori erau aşa-numiţii poliţei: adică erau cei care-i urmăreau în perioada postului. Despre feciorii care nu s-au purtat aşa cum se aştepta din partea lor se spunea că urmează să fie brişcăliţi.
Andrea Nagy: Cu obiceiul udatului cum rămâne?
Maria Golban Şomlea: Este un obicei care vine din tradiţia catolică. La ortodocşi udatul este de Sf. Gheorghe.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.