Ce facem cu mâncarea rămasă de la sărbători?
Cu siguranță, după sărbătorile pascale mai avem prin frigider și cămară ouă fierte, friptură, cozonac și alte delicatese.
Articol editat de cristina.rusu, 7 mai 2024, 11:13
După mesele îmbelșugate de sărbători, este posibil să rămânem cu multă mâncare neconsumată.
Majoritatea dintre noi, aruncăm alimentele rămase.
Însă este un obicei păgubos și care sporește fenomenul rispei alimentare.
Vă vine să credeți că un român aruncă zilnic la gunoi în jur de 350 de grame de alimente, în condițiile în care ne situăm printre statele cele mai sărace ale Uniunii Europene?
40% dintre resursele financiare le cheltuim pe mâncare, care în multe cazuri ajunge în pubelă iar acest lucru se întâmplă mai ales după sărbători.
Cea mai mare risipă alimentară provine din gospodării.
Specialiștii unui studiu realizat de Eurostat în ceea ce privește risipa alimentară spun că principalele cauze ale risipei sunt lipsa unei estimări corecte a necesarului de alimente cumpărate, lipsa educației, lipsa de informare, lipsa unei strategii și lipsa centrelor de preluare a deșeurilor alimentare.
Ce am putea să facem cu alimentele rămase de la sărbători, ca să nu ajungă la pubelă, ne spune Ioana Irimieș, artist culinar:
De exemplu, cu cozonacul care ne rămâne, eu l-aș felia și l-aș înfolia separat fiecare felie și l-aș pune la congelator. Și așa peste o lună-două, când mai avem poftă, putem să scoatem o felie sau două din congelator și să ne bucurăm de el într-o dimineață, la micul dejun.
Dacă ne rămân ouă, eu întotdeauna am niște mâncăruri care le fac după Paște cu ouăle fierte.
La micul dejun poți să faci o pastă din ouă fierte, ton sau telemea, dacă nu vrei ton și cu avocado proaspăt și bine copt, asta în loc de maioneză și atunci o să ai o mâncare bogată în proteină și cu grăsimi sănătoase și pe care eu tot așa la micul dejun o savurez pe două felii de pâine cu maia, evident.
Apoi mai am o mâncare, de exemplu la prânz, care este tipică în Comunitatea Valenciană, în Spania și este o fiertură de legume roșii, ceapă, usturoi, morcov, spanac și năut și peste servești cu un ou fiert la fiecare în farfurie per persoană.
Deci în sensul că le încorporez în alte rețete și fac rețete după aceste sărbători care necesită ouă fierte.
Apoi cred că ar fi o idee mai bună și mai frumoasă și mai în spiritul sărbătorilor, cred că am putea să punem tot ce ne rămâne, dacă ne rămâne de o masă, deci nu numai câteva felii de cozonac și trei ouă dacă avem și friptură, dacă avem și cozonac și alte mâncăruri, aperitive care ne rămân, să le punem toate într-o caserolă, frumos să ieșim la o plimbare așa în împrejurimile Clujului, în zonele mai puțin favorizate și să ducem de mâncarea unor familii mai puțin norocoase.
Cred că ar fi mai frumos din partea noastră și am și ieși la aer și am și duce o mâncare bună cuiva care nu are acces la așa ceva.
Poate zilele acestea vă gândiți să puneți în aplicare una dintre ideile prezentate de către Ioana Irimieș, artist culinar. Cea cu dăruirea mâncărurilor rămase mi s-a părut cea mai interesantă.
Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.