Ascultă Radio România Cluj Live

O sută una povești prin satele din Bihor | FOTO

Patru povești clasice spuse pe limba copiilor, într-o singură oră.

O sută una povești prin satele din Bihor | FOTO

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 mai 2024, 16:06 / actualizat: 9 mai 2024, 16:52

O sută una povești sunt într-o călătorie de lungă durată, anul acesta și anul viitor, prin satele și localitățile mici din județul Bihor.

Patru povești clasice, interactive și originale

 

Sunt, de fapt, o sută una reprezentații care includ patru povești clasice, Scufița Roșie, Capra cu trei iezi, Cenușăreasa și Albă ca Zăpada.

Spectacolele sunt interactive și originale, cu scenariile modificate pe ici, pe colo, așa încât cele patru povești să încapă într-un singur ceas și să le dea copiilor mesajul esențial.

Inițiatorul proiectului, actorul Șerban Borda, ne explică:

 

Șerban Borda: Este un spectacol pentru copii, dar asta nu înseamnă că nu asistă cu plăcere și adulți. Ideal ar fi pentru noi să vină trei în unu – publicul, adică părintele, copilul și cadrul didactic. Este un spectacol interactiv, muzical, în care îi implicăm pe spectatori, atât copii cât și adulți.

Un spectacol precum o fabulă și cu o morală pe gustul tuturor: în viață e bine să fie ascultător, harnic și răbdător, să ajuți pe orișicine, că astfel te ajuți pe tine.

Povești pentru copiii adulți

 

Reporter: Dar cum faceți să înghesuiți patru povești într-o oră? Treceți dintr-una într-alta?

Șerban Borda: Da, trecem din una în alta. De fapt, personajele trec dintr-o poveste în alta. Vă dau un exemplu: lupul, care în spectacolul nostru, deși toată lumea știe că lupul își schimbă părul, dar năravul, ba, lupul nostru se schimbă cu adevărat și chiar dacă începe în Scufița Roșie ca și lupul cel vechi, clasic, se schimbă în Capra cu trei iezi și îi ajută pe iezișori să ajungă înapoi la casa mamei.

 

 

Reporter: Ați umblat, deci, la povești…

Șerban Borda: Am umblat puțin la povești și se pare că e pe placul publicului. 

Povești roz

 

Reporter: Oricum, poveștile aveau final fericit, dar le-ați făcut un pic mai roz.

Șerban Borda: Sunt mai roz și pentru că am folosit niște coloane sonore destul de cunoscute, pe care le cunosc copiii, dar le cunosc și adulții. Am adaptat niște cântece și fiecare personaj are un cântec al lui propriu, pe care îl interpretează împreună cu spectatorii.

Reporter: Cum au fost selectate cele patru povești ale spectacolului?

Șerban Borda: Am ales poveștile în urma unor discuții cu cadrele didactice.

Reporter: Și care au fost argumentele lor?

Șerban Borda: Au fost cele mai cerute povești, întotdeauna. În orice discuție, acestea erau poveștile din top.

În picioare sau pe mese

 

Reporter: Cum a fost publicul până acum, după cele 17 reprezentații din cele 101 programate?

Șerban Borda: Am avut un public divers, foarte pestriț. Cel mai bun public l-am avut într-o zonă din județul Bihor în care este o populație care are peste 10% populație romă. Copiii au fost extraordinari, sala a fost neîncăpătoare, au stat foarte mulți în picioare sau pe mese. 

 

 

Fiind un spectacol interactiv nu știam la începutul spectacolului cum o să trecem printre ei, pentru că îi angrenăm și pe ei în spectacol, îi ducem pe scenă, cântăm împreună cu ei.

Reporter: Și aici era mare aglomerație!

Șerban Borda: Era foarte, foarte mare aglomerație. Dar, în timpul spectacolului, când ieșea personajul de pe scenă în sală, oricare ar fi fost personajul, dintr-o dată i se făcea loc și copiii erau foarte, foarte doritori să joace împreună cu aceste personaje. A fost cel mai bun public.

Primul spectacol

 

Reporter: Știți cumva dacă era primul spectacol pentru acel public?

Șerban Borda: Cu siguranță, pentru foarte mulți dintre cei de acolo, da. Pentru că teatrul nu prea ajunge în aceste zone, copiii care ajung câteodată la oraș probabil că ajung mai repede la mall sau în alte părți, unde să mănânce ceva, dar cu siguranță nu sunt duși la un spectacol de teatru.

Reporter: Actorul Șerban Borda ne spune care e motorul acestui maraton cu poveștile din poartă în poartă, în mediul rural din județul Bihor.

Șerban Borda: Teatrul nu are doar o funcție de distracție, ci trebuie să aibă și o funcție de educație, mai ales această zonă de teatru pentru copii. Așa că mă bucur foarte mult că acest proiect și-a găsit finanțare în județul Bihor și că vom putea ajunge la copii din 100 și una de localități din mediul rural din județul Bihor cu un spectacol de teatru pentru copii.

 

1001 de nopți la o scară mai mică

 

Reporter: Asta e 1001 de nopți la o scară mai mică?

Șerban Borda: Este 100 și una de povești care să sperăm că va dospi și va ajunge la 1000 și una de povești. Ceea ce dorim noi în continuare este să și dezvoltăm un anumit tip de public. Adică, cel puțin în județul Bihor, avem un public pe care îl putem câștiga, dar cu siguranță nu va veni el înspre teatru, ci în prima fază, noi trebuie să mergem înspre ei.

Reporter: Povestea merge mai departe prin județul Bihor, are cale lungă și copii mulți la care trebuie să ajungă, să le aprindă în ochi o sclipire. Sper că v-a plăcut povestea actorului Șerban Borda, inițiatorul acestui proiect, și că îi spuneți acum, la unison cu mine: drum bun! 

 

 

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO