Stop cancerului ovarian!
Medicii oncologi atrag atenția populației cu privire la depistarea târzie a bolii.
Articol editat de Rareș Vrăbieș, 8 mai 2024, 15:22
70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate, în care supraviețuirea nu depășește 30%.
Miercuri, 8 mai, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian.
Directorul medical al Institutului Oncologic București, Daniela Zob, semnalează că această formă de cancer reprezintă încă o problemă reală de sănătate publică.
324.000 de femei sunt diagnosticate anual și 207.000 mor în fiecare an din cauza acestui tip de cancer la nivel mondial.
Medicul oncolog Dragoș Median susține că sunt depistate din ce în ce mai multe variante de mutații genetice care sunt asociate cancerului ovarian și spune ce este indicat să se facă într-o astfel de situație:
Dragoș Median: În momentul în care istoricul este unul foarte semnificativ este încurajat un consult genetic. Un consult genetic care să-mi calculeze statistic probabilitatea de a avea o mutație și ulterior de a face acest lucru.
Nu este o idee bună și în momentul de față există genul acesta de interes de testare a tuturor persoanelor, în ideea că ar putea să găsească, știu eu ce… o mutație asociată cancerului. Exceptând, să zicem, situația aceasta în care se poate face preventiv o varectomie sau mastectomie bilaterală, dacă vorbim de BRCA, de cele mai multe ori noi știm că o mutație genetică se asociază cu un risc de cancer, dar nu știm cum putem să tratăm acest risc.
Forțarea unor diagnostice genetice, cel puțin până în momentul de față, nu a ajutat pe nimeni și asta o spun din experiența țărilor mai avansate tehnologic și financiar față de România.
Adriana Turea (Radio România Actualități)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.