A paisprezecea oară, Miraje la Cluj
Mirajele revin la Cluj-Napoca.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 mai 2024, 15:16
A 14-a ediţie a festivalului Miraje, organizat de Liceul pentru Deficienţi de Vedere, începe în Cluj-Napoca marţi, 14 mai. Mirajele revin cu spectacole, labirint senzorial şi cafenea pe întuneric, într-un eveniment care implică anual peste 300 de elevi. Ce alte surprize vor mai fi ne spune coordonatoarea festivalului, Daniela Bodea:
Daniela Bodea: În 14 mai deschidem festivalul cu cafeneaua pe întuneric.
Andrea Nagy: Cinele pe întuneric se ţin de regulă într-o sală complet întunecată, fără ferestre. Voi cum aveţi de gând să rezolvaţi această problemă?
Daniela Bodea: Avem eşarfe pe care le va primi fiecare persoană. Apoi anul acesta vom veni şi cu ochelari speciali, care vor simula diferite tipuri de dizabilităţi vizuale, iar participanţii vor fi ghidaţi de voluntari de la UBB.
În 15 mai, când vor sosi şi invitaţii noştri de la alte şcoli speciale din ţară, vom avea atât pentru ei, cât şi pentru elevii unor şcoli de masă din Cluj, atelierele Miraje.
Acestea se desfăşoară la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde sunt nişte săli absolut incredibile, potrivite unor experimente de tipul ateliere de modelaj în lut, explorări senzoriale de sunet şi mobilitate. După-amiază ne vom muta la sala Auditorium, unde vom avea spectacolul concurs pe secţiuni: muzică, dans şi teatru.
Vom avea invitaţi precum magicianul Babici sau Carmine del Duca; dar cele mai importante evenimente vor fi performance-urile oferite de copii, care anul acesta s-au înscris într-un număr foarte mare.
Andrea Nagy: Acestea sunt deschise publicului?
Daniela Bodea: Da, spectacolul e printre puţinele evenimente din festival destinat întregii comunităţi clujene.
Noi de fiecare dată avem şi evenimente cu care mergem doar în anumite zone: cum ar fi labirintul senzorial, care va fi anul acesta la Liceul Mihai Eminescu în 24 mai.
Festivalul se încheie în 30 mai cu biblioteca vie, care va avea loc la Seminarul Teologic, unde elevii vor cunoaşte persoane cu dizabilităţi care au performat în domenii inedite. În anii trecuţi adolescenţii au putut cunoaşte scriitori, oameni de afaceri, un avocat nevăzător, deci meserii pe care noi le-am fi considerat că se adresează doar celor fără dizabilităţi.
Noi am încercat să subliniem faptul că suntem foarte creativi şi foarte curajoşi în a explora lucrurile în moduri noi, diferite de cei din învăţământul de masă.
Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.