Ascultă Radio România Cluj Live

Waste Side Story – Pata Rât pe scena Operei | FOTO

Premieră pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca!

Waste Side Story – Pata Rât pe scena Operei | FOTO
Foto: repetiții pentru premiera spectacolului Waste Side Story, pe scena Operei Române din Cluj-Napoca/Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 mai 2024, 13:56 / actualizat: 9 mai 2024, 16:30

Spectacolul de operă contemporană Waste Side Story aduce în premieră pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca viața comunității din Pata Rât, groapa de gunoi a orașului.

 

Echipa este formată atât din artiști lirici, cât și din locuitori din Pata Rât.

Premiera are loc vineri, 10 mai, urmând ca după aceea spectacolul să intre în repertoriul Operei.

 

Povestea evacuării

 

Este un performance original din foarte multe puncte de vedere, iar noi am încercat să surprindem cât mai multe dintre acestea:

Reporter: Din echipa mixtă a operei Waste Side Story, formată din artiști lirici și locuitori din Pata Rât, i-am întrebat mai întâi pe amatori despre subiect și experiență. Pepe, Edi și Maria:

Pepe: Personajele sunt inspirate din viața reală și fiecare dintre noi a fost parte din povestea evacuării. Și atunci noi asta facem pe scenă., arătăm oamenilor într-un mod digerabil pentru oamenii care vin la spectacole de operă, ce-am pățit și noi. Ne gândeam să ajungă mesajul și la ei, poate îi sensibilizăm puțin și poate îi facem să fie mai solidari cu cauza noastră.

Edi: Și eu am o bucată de rap, o bucată strict despre rasism, s-ar putea să fie puțin brutale, dar cred că ăsta e adevărul. Am mai avut concerte rap cu nume mai mari, să zic așa din lumea rapului deci cumva îs puțin obișnuit cu scena, dar n-am mai făcu teatru din clasa a 4-a deci, na…

 

Retrăim momentul

 

Reporter: Și o scenă din asta mare?

Edi: Niciodată. Dar nu las emoțiile să mă copleșească, fiindcă fiind și sportiv de performanță, practic Kickbox, am mai trecut prin situații mai emoționante și așa ne știm controla sentimentele.

Pepe: Același lucru și pentru mine, am trecut prin situații mai grele. Sper din suflet în momentul spectacolului, să nu ne acapareze emoțiile, dar până acuma le ținem sub control. Și cum zicea și tovarășul Edi, am trecut prin lupte, pe la sport și suntem destul de obișnuiți cu partea asta.

Maria: Toți avem cam același rol. Ne expunem viața, momentul în care a avut loc evacuarea. Pur și simplu rolul nostru e să arătăm prin piesa respectivă ceea ce noi am trăit acolo. Teama, îngrozirea care a fost, tot. Retrăim momentul încă o dată.

 

 

Buldozerul dărâmă tot

 

Reporter: Maria urcă pe scenă alături de fiul ei.

Maria: El nu a avut ghinionul ăsta, să zic așa, să treacă prin evacuări. Noi doar ne-am mutat și el nu știe cum îi să vină un buldozer să-ți dărâme tot, să rămâi fără nimic.

Reporter: Cum te simți?

Fiul Mariei: Mă simt fericit că sunt aici.

De ce o operă?

 

Reporter: Istvan Szakacs, președintele fundației Alt Art ne explică de ce tocmai o operă despre Pata Rât.

Istvan Szakacs: Tocmai asta a fost genialul și tocmai de asta ne-am râs, că Pata Râtul, o extremă a ”sărăkiei” și opera este cumva simbolul, epitomul a ștaiff-ului, a kleiber-ului și exact această combinație de o grand opera Pata Rât, asta ne-a fascinat!

Reporter: De ce neapărat și oameni din Pata Rât în opera asta?

Istvan Szakacs: Păi, asta e sine qua non. Deci fără patarâteni nu poți să vorbești de Pata Rât. Și la atât de multe niveluri s-a întâmplat asta, adică inclusiv libretistul a fost în Pata Rât, a făcut ateliere cu copiii, a studiat ce-i preocupă, ce teme au, ce cuvinte folosesc, etc.

Referitor la muzică, am dus compozitorii în Pata Rât să vadă, să vorbească cu muzicienii de acolo.

Și acuma să apară pe scenă numai albii, cum ar veni, sau numai midlle class-ii, ar fi fost sinistru, în opinia mea. Deci era nevoie ca patarâtenii să continue să-și poarte vocea și chiar și așa metamorfozată în operă. 

 

 

Tragi-comic

 

Reporter: Libretul operei este povestea unei femei din Pata Rât, în primul rând, dar și a vieții în general a locuitorilor din această zonă. Ne spune mai multe Mara Căruțașu, autoarea libretului:

Mara Căruțașu: Am încercat să surprind în primul rând un sentiment pe care oamenii de acolo îl au și felul în care ei și-au dorit să se exprime și să fie văzuți. 

Este o poveste tragică, dar are și umor, pentru că aria principală a libretului este un verbatim, adică efectiv povestea unei doamne din Pata Rât, exact așa cum a spus-o ea. Și da, e tragică povestea, dar are și foarte mult umor.

 

 

Diferit

 

Reporter: Și pentru regizorul Dan Vasile este o premieră să lucreze cu o echipă mixtă formată din artiști lirici și locuitori din Pata Rât. În ce altfel e original spectacolul acesta, performance-ul acesta?

Dan Vasile: În ce fel e diferit? În toate felurile posibile! Pentru că e o operă contemporană în primul rând și asta nu se mai prea face pe la noi. Noi suntem în țara asta mai mult cu operă clasică și cred că nu prea există public.

Sunt foarte curios dacă există public pentru operă contemporană și tocmai de aceea ne-am dus către elemente de spectacol care nu sunt doar ale operei.

Eu am considerat de la început că ăsta este, are o dimensiune de performance, deci va avea întotdeauna o dimensiune volatilă, pentru că prezența acelor oameni care nu sunt puși cu mâna acolo, ei știu câte ceva din ce e de făcut ca să construim acțiunea scenică. Dar în principal este o formă de volatilitate care e tipică pentru acest segment.

 

Să fim mai umani

 

Reporter: Ce speri, în cele mai frumoase visuri, să se întâmple o dată ce oamenii văd opera asta inedită?

Istvan Szakacs: Măi, să fie cu 0,1 la sută mai umani. Atât. Deja e o mare, mare realizare.

Reporter: 10 mai, Opera Națională, ora 18:30, premiera performance-ului Waste Side Story, care apoi va intra în repertoriul Operei.

 

 

Anca Brășfălean

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca