10 mai – Izvorul Tămăduirii
Astăzi, în biserici, după Liturghie, se face slujba aghiazmei mici. Credincioşii duc cu ei acasă apa sfinţită cu care stropesc gospodăria.
Articol editat de cristina.rusu, 10 mai 2024, 08:54
Creştinii ortodocşi şi greco catolici sărbătoresc vineri, 10 mai, Izvorul Tămăduirii, o zi închinată Maicii Domnului.
Aminteşte de o minune săvârşită de Sfânta Fecioară Maria în secolul al V-lea, când i-a descoperit împăratului bizantin Leon un izvor cu apa căruia a fost vindecat un orb.
Astăzi, în biserici, după Liturghie, se face slujba aghiazmei mici. Credincioşii duc cu ei acasă apa sfinţită cu care stropesc gospodăria.
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Dimineaţa, credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică, la slujba de sfinţire a apelor, iar apoi preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată, Agheasma Mică, şi cântă troparul:
Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău.
În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare rostit de preot are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.
Credinţa mai spune că dacă se bea apa sfinţită în această zi, oamenii se înzdrăvenesc şi sunt protejaţi de boli pentru întregul an.
Gospodarii aruncă apa sfinţită şi peste vite de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.
Cu apă sfinţită se stropesc grădinile şi livezile pentru a avea un an bogat, şi pentru a proteja recoltele de efectele grindinei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.