Bărbatul cu rinichi de porc a murit la două luni după transplant
Spitalul a spus, însă, că încă nu are niciun indiciu că decesul ar fi survenit din cauza transplantului, relatează "The Guardian".
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 mai 2024, 06:00 / actualizat: 13 mai 2024, 12:16
Primul bărbat care a suferit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, a murit la două luni după operație.
Richard „Rick” Slayman, în vârstă de 62 de ani, suferise un implant de rinichi de porc la Spitalul General din Massachusetts. Chirurgii credeau că organul va dura cel puțin doi ani. În schimb, sâmbătă, familia și spitalul au confirmat decesul lui Slayman.
Totul a decurs perfect
Operația a avut loc la Boston, la Massachusetts General Hospital; și a fost primul de acest fel realizat vreodată.
La început, starea transplantatului fusese bună și pentru medici totul a decurs perfect. Bărbatul de 62 de ani începuse curând să se plimbe pe coridoare, noul rinichi începuse să producă urină în câteva zile, iar bărbatul fusese externat. Pacientul era afro-american, o categorie etnică în care rata bolii renale în stadiu terminal este mai ridicată.
Experiment
Slayman a fost supervizor al Departamentului de Transport de stat. Suferea de ceva vreme de diabet și hipertensiune arterială și făcea dializă de șapte ani. În 2018 a primit un rinichi uman, dar corpul său l-a respins. În 2023, când a reluat dializa, au apărut și alte complicații grave, iar spitalizările au devenit recurente. Ar fi trebuit să aștepte cinci-șase ani pentru un rinichi uman și nu ar fi putut supraviețui. Din acest motiv a acceptat să se supună experimentului.
În ultimii ani, progresele științifice, precum editarea genetică și clonarea, au adus xenotransplantele (transplantul de organe animale la oameni) mai aproape de realitate. S-a constatat că este posibilă modificarea genelor animale pentru a face organele mai compatibile și mai puțin susceptibile de a fi respinse de sistemul imunitar.
În cazul de la Boston, rinichiul provenea de la un porc proiectat de compania de biotehnologie eGenesis, care a eliminat trei gene implicate în posibila respingere. Au fost, apoi, introduse șapte gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea. Problema este, de fapt, că porcii poartă retrovirusuri care pot infecta oamenii; iar compania a inactivat, de asemenea, agenții patogeni.
În septembrie 2021, chirurgii de la NYU Langone Health din New York au transplantat un rinichi de la un porc modificat genetic la un om aflat în moarte cerebrală, observând că acesta a început să funcționeze și să producă urină. La scurt timp după aceea, oamenii de știință de la Universitatea Alabama din Birmingham au anunțat că au efectuat o procedură similară cu rezultate similare. (www.repubblica.it)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.