Declarațiile unui ucrainean care a fugit de frica războiului
Tot mai mulți bărbați, cetățeni ucraineni aleg să fugă din țara lor în această perioadă, pentru a nu ajunge pe front, din cauza noii legi a mobilizării.
Articol editat de Popovici Ioana, 16 mai 2024, 10:23
De mai bine de doi ani de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, sute de bărbați, de toate vârstele trec fraudulos granița în țara noastră și caută refugiu în România sau ajutor pentru a ajunge în alte state din vestul Europei.
Numărul lor e probabil și mai mare, pentru că nu toți au fost interceptați de polițiștii de frontieră sau autorități.
Mulți dintre ei și-au găsit sfârșitul, fie înecați în râul Tisa, pe care încearcă să-l traverseze, fie în munți, dacă au ales să treacă granița pe acolo.
Un ucrainean în vârstă de aproximativ 50 de ani a trecut înot râul Tisa acum două săptămâni, venind din Teresva, o localitate aflată pe celălalt mal al râului, în dreptul comunei Săpânța.
A trecut prin apa rece doar cu hainele de pe el, un telefon și două mii de dolari. A ajuns în satul Remeți, unde a solicitat sprijinul autorităților pentru a primi protecție din partea statului român.
A vorbit în exclusivitate pentru Radio Sighet, despre situația din Ucraina:
Situația este ca un joc de șah. Pionii sunt cei mai înrăiți dușmani. Dar în realitate, cei care joacă sunt cei mai buni prieteni. În momentul de față, pe ucraineni și ruși i-au întors unul împotriva celuilalt, cei care îi dirijează stau liniștiți deoparte, iar oamenii sunt omorâți pentru un scop. Scopul o să fie cunoscut, probabil doar peste ceva timp, însă eu consider că ei doresc să curețe teritorii, ceea ce se și întâmplă. Toate aceste legi pe care le-au adoptat sunt groaznice. De exemplu, oamenii sunt luați direct de pe stradă cu forța, iar peste o oră sau două pot fi deja în Bahmut sau alte zone.
În principiu aceasta lege a mobilizării m-a făcut să iau aceasta decizie, de a fugi. Nu m-am gândit că o vor adopta, deoarece într-o țară normală toate legile trebuie să fie conforme cu constituția, iar în Ucraina aceasta lege anulează constituția. Ori mergi la moarte sigură, ori ești dușmanul lor. Mai ai o varianta, să plătești foarte mulți bani. E război, mor oameni simpli, mor copii și bătrâni, însă oligarhii se îmbogățesc și mai tare, afacerile unora prosperă. La punctele de trecere a frontierei, se dă mită foarte mare, sunt sume pe care nici nu vi le puteți imagina, pornind de la 10. 000 de dolari, bani pe care puțini și-i permit să îi dea. De asemenea angajații centrelor teritoriale de recrutare, îți pot cere 2.000 sau 3.000 de dolari, doar ca să-ți dea drumul din centru.
Familia mea trăiește în Cehia, fiul și nora sunt acolo, de asemenea soția mea va merge în Cehia, cel mai probabil acolo voi merge și eu si-mi voi căuta de lucru. Toată viața am lucrat acasă, în construcții, acum îmi voi face un viitor peste hotare.
În concluzie, legile absurde m-au împins să iau aceasta decizie riscanta. Ministrul de externe, Dmîtro Kuleba, a afirmat că ar trebui sa luptăm împotriva rușilor chiar și cu lopeti. Câtă lipsă de respect să ai față de popor ca să faci astfel de afirmații?
Împotriva cui sa luptăm cu lopeți? Împotriva tancurilor, rachetelor, dronelor? Câtă lipsa de respect să ai față de soldații care luptă acum pe front și practic sunt carne de tun.
(audio original în limba ucraineană)
Potrivit celei mai noi legi din Ucraina, vârsta celor care pot fi mobilizați pe front a scăzut. În plus, această nouă lege îi va elibera anticipat pe cei încarcerați pentru fapte minore, pentru a fi duși pe front.
Ioana Popovici
traducere Mara Liana Voinescu
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!