Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice marcată la Liceul Tehnologic Marmația Sighet
16 mai e Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice.
Articol editat de Popovici Ioana, 16 mai 2024, 13:12 / actualizat: 17 mai 2024, 10:04
În contextul în care se constată o recrudescență a violenței, cu precădere a celei juvenile în cadrul instituțiilor de învățământ, este important a se conștientiza pericolul care îl reprezintă conduitele violente sub toate formele sale.
De aceea Organizația Națiunilor Unite a stabilit ziua de 16 mai ca Ziua Internațională a Conviețuirii Pașnice.
Această zi a fost marcată și la Liceul Tehnologic Marmația.
prof. Adriana Vescan, director Liceul Tehnologic Marmația:
În calitatea de profesor de istorie, director și om care își dorește o relație pașnică între indivizi, am constatat că n-ar strica să bifăm activități care efectiv îi încurajează pe tinerii noștri elevi și pe stimabilii mei colegi să trăim într-un într-un context mai pașnic, mai viabil. Simt că lumea este din ce în ce mai acidă, frustrată și cred că trebuie să ținem cont de faptul că o organizație precum Organizația Națiunilor Unite a stabilit că 16 mai să fie Ziua Internațională pentru Conviețuirea Pașnică.
Și m-am gândit că astăzi, de ce nu în contextul orelor de istorie sau consiliere, să bifăm cu elevii noștri de ce e bine să avem o atitudine pașnică. Mi se pare că prea repede ne aprindem. Mi se pare că prea repede ne stare muștarul, cum zice românul, nefondat, neîntemeiat și căutăm motive de scandal din orice. Ceea ce nu-i bine, pentru că elevii văd acest lucru sau dacă copiii văd la părinți acest lucru, vin cu aceeași atitudine și apar tensiuni între ei. Ciprian m-a ajutat, colegul de sport. Ați văzut în curte activități pentru inteligența mentală, un joc pacifist. Am gândit șahul, evident, să-l implementăm astăzi în curtea școlii.
Copiii au primit deschis și ideea asta în ora de sport. A fi pașnic astăzi parcă nu mai e în trend pentru multă lume, pentru că tot timpul vrem să demonstrăm că noi avem dreptate, noi avem ultimul cuvânt, dar nu câștigăm de fapt, nimic de aici decât demonstrăm că suntem sub cel care ne-a provocat. Și într-adevăr, cum zic mari filozofi, unele cuvinte dor foarte tare și atunci poate mai bine nu le spunem. Și cred că de multe ori atitudine face diferența. Și chiar dacă unii zic că simțul civic nu merită pus pe tapet, eu cred că a da dovadă de simț civic, de empatie, de colegialitate, fie că vorbim de profesori sau elevi, într-o astfel de zi merită să să fim mai pașnici și să ne dăm seama că a fi pacifist nu este de-aici, de colo. Adică nu oricine poate să fie așa, dar putem să devenim încet, fiecare, mai pacifiști decât am fost ieri.
Liviu Șiman
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!