Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului
Au fost descoperite proteine spion, care detectează cancerul cu ani înainte.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 mai 2024, 06:00
Au fost identificate în sânge până la 618 proteine spion din 19 tipuri de cancer, dintre care 107 ar putea declanșa alerta cu cel puțin șapte ani înainte de diagnosticare.
Dacă vor fi confirmate, în viitor ar putea deveni o armă nouă și puternică pentru prevenție și diagnosticare precoce, indică două studii britanice conduse de Universitatea din Oxford și publicate în revista „Nature Communications”, grație sprijinului organizației Cancer Research UK.
În primul studiu, cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 44.000 de persoane, dintre care 4.900 au dezvoltat cancer. Pentru fiecare probă de sânge, au fost analizate aproape 1.500 de proteine. Prin compararea rezultatelor obținute la persoane sănătoase cu cele ale persoanelor care au dezvoltat ulterior tumori, au fost identificate proteine legate de riscul de cancer.
Mai mult, au fost găsite 182 de proteine care erau diferite cu trei ani înainte de diagnosticarea cancerului.
În al doilea studiu, în schimb, au fost evaluate informațiile genetice provenite de la peste 300.000 de cazuri de cancer, pentru a înțelege care proteine din sânge sunt implicate în dezvoltarea bolii și câte ar putea deveni ținte pentru noi tratamente. Astfel, cercetătorii au identificat 40 de proteine, care influențează riscul de a dezvolta nouă tipuri de tumori: prin modificarea acestora, probabilitatea de a face cancer ar putea crește sau scădea, deși uneori ar putea fi cauzate și alte reacții adverse. (www.ansa.it)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.